01 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cartel Alfa Galaţi: «Domnilor guvernanţi vă atragem atenţia că aţi atins linia roşie de răbdare a cetăţenilor!»
Cartel Alfa Galaţi: «Domnilor guvernanţi vă atragem atenţia că aţi atins linia roşie de răbdare a cetăţenilor!»

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa - Filiala Galati va solicita sustinerea si intreprinderea tuturor demersurilor necesare in vederea modificarii Leg. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, in sensul exceptarii aplicarii operatorilor economici cu capital majoritar/integral de stat sau apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, a prevederilor art. XL si XLI.
"Art. XL, al.1: „Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatie de hrana/tichete de masa, norma de hrana, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform prevederilor legale sau conform Contractelor colective de munca, nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de INS. Actualizarea acestor drepturi se face incepand cu ianuarie 2025”.
Art. XLI: „Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salariala similare, in situatia in care au inregistrat pierderi contabile din anii precedenti si nerecuperate si/sau inregistraza pierderi contabile in anul curent”.
Aceste masuri au un impact negativ asupra veniturilor lucratorilor(care si asa au venituri foarte mici) dar si asupra agentilor economici care asigura servicii de utilitate publica(transport public, salubritate, apa/canal, apa calda, caldura, gospodarie comunala, etc) si prin aplicarea lor vor conduce la actiuni de protest, migrarea si accentuarea deficitului de forta de munca, servicii tot mai proaste asigurate cetatenilor.
Prin OUG nr. 69/2023 privind acordarea biletelor de valoare, Guvernul Romaniei(acelasi) a motivat cresterea valorii nominale a tichetelor de masa ca o masura facuta cu scopul
- de mentinere a stabilitatii macroeconomice, pentru a nu vulnerabiliza si mai mult salariatii,
- de a implementa o facilitate fiscala care sa asigure o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se astfel economia subterana.
Guvernul(acelasi), a avut in vedere ca in ultimii ani, costurile vietii au crescut constant si inflatia a avut un impact semnificativ asupra alimentelor de baza, liberalizarea preturilor la energie, gaze si combustibil avand un impact atat asupra cresterii preturilor la utilitatile publice pentru populatie, precum si a cresterii preturilor la bunurile de consum, determinand o scadere a puterii de cumparare.
Dupa cateva luni, Guvernul(acelasi), se contrazice si vine cu Legea austeritatii, dorind sa acopere gaurile de zeci de miliarde de euro facute de ei, fara ca macar un euro sa ajunga in servicii de calitate pentru cetateni, sau in buzunarul salariatilor, ba chiar avand nesimtirea sa le taie din veniturile pe care le aveau(care oricum nu acopereau cheltuielile unei familii pentru un trai decent).
In acelasi mod, ca daca vor, pot, au tratat si leg. 153/2017 a salarizarii personalului bugetar.
Nici dupa 6 ani aceasta nu se aplica la toti salariatii, iar pentru fiecare categorie profesionala a trebuit ca sindicatele sa iasa in strada pentru a-si recupera drepturile(educatie, sanatate, politie, etc).
Acest fapt a dus la anularea principiilor si scopului legii de a nu mai avea discrepante uriase intre aceleasi categorii de salariati.
Sunt categorii de salariati carora nici acum legea nu li s-a aplicat, culmea, majoritatea fiind sub egida Ministerului, asa zis, al Muncii.
Dupa atata asteptare si umilinta salariatii de la DSP, Casa de Sanatate, AJOFM, ITM, AJPIS, Casa de pensii, INS, CNSAS, nu au mai suportat si au inceput protestele care vor culmina cu blocarea platilor pe care ar trebui sa le faca.
In acelasi timp, altii cu stea in frunte, isi negociaza singuri, peste lege, marirea salariilor cu 25% si, daca pot, plata retroactiva, Guvernul trebuind sa faca rost doar pentru ei de cateva miliarde de euro.
Domnilor guvernanti, nu noi am facut o gaura in buget de zeci de miliarde de euro, fara ca cetateanul sa simta ceva, nu noi am facut cheltuieli haotice de miliarde de euro in timpul pandemiei, nu noi suntem vinovati de proasta colectare a veniturilor la buget, nu noi asteptam sa se prescrie marile dosare de coruptie, nu noi am facut liberalizarea preturilor la energie, gaz, combustibil scotandu-ne din buzunar ultimul ban, in timp ce la buget veneau miliarde de euro.
Acum, cand v-ati dat seama de ce-ati facut vreti sa acoperiti gaura aceasta imensa, bagandu-ne din nou mana in buzunar pentru a ne lua si ultimul leu?
Domnilor guvernanti va atragem atentia ca ati atins linia rosie de rabdare a cetatenilor.
Daca o sa continuati pe acest drum si nu va intoarceti cu fata catre cetateni si in interesul lor, sa stiti ca vom declansa un conflict social national si vom avea grija pentru la anul sa fim mult mai atenti la aplicarea stampilei de vot", transmite Romică Gîrneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi.


Articole înrudite