13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Momente de o profundă simţire duhovnicească la Nicopole şi Smulţi
FOTO: Momente de o profundă simţire duhovnicească la Nicopole şi Smulţi

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, o mulţime de credincioşi din localitatea Nicopole, judeţul Galaţi, au trăit momente de o profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Sf. Arhidiacon Ştefan”. De sâmbătă, această biserică a primit ca ocrotitor ceresc şi pe Sfântul şi Dreptul Lazăr. După Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi din cadrul protopopiatului Târgu Bujor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba de târnosire a bisericii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale, precum şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din localităţile din împrejurimi. Pentru credincioşii participanţi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, a reprezentat un moment unic şi încărcat de emoţie sfântă.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii care se aseamănă cu un botez şi despre simbolistica veşmintelor liturgice. Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian l-a felicitat pe preotul paroh de la această parohie şi i-a oferit ordinul eparhial „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici. La final, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice, şi a oferit daruri credincioşilor prezenţi la slujbă. De asemenea, la iniţiativa şi cu sprijinul ierarhului locului, şase familii de vârstnici din această localitate au primit pachete cu alimente şi câte un metru cub de lemne pentru sezonul rece.
ISTORIC: Aflat în vecinătatea străvechii localităţi Vitejeşti, satul Nicopole datează din anul 1877, deodată cu împroprietărirea ţăranilor. Numele satului aminteşte de vitejia ostaşilor români din timpul Războiului de Independenţă. La solicitarea bunilor credincioşi ai satului, în condiţiile anilor de dictatură atee, s-a iniţiat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Antim Nica, în vremea păstoririi preotului paroh Grigore Stoica, o capelă de cimitir, sfinţită în data de 20 august 1978. În ultimii ani, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a încredinţat preotului Florin Lefter îmbunătăţirea spaţiului liturgic şi dotarea acestuia cu cele necesare pentru sfinţire, inclusiv o nouă catapeteasmă cu icoane. Toate acestea s-au realizat prin implicarea preototului paroh şi a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Drăguşeni şi, mai ales, prin jertfa bunilor credincioşi din satul Nicopole.

Evlavie, bucurie şi emoţie sfântă la Smulţi

În Duminica a 23-a după Rusalii, clericii şi credincioşii din comuna Smulţi, judeţul Galaţi, au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ierarhul locului a ajuns în această zonă a eparhiei pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din această localitate gălăţeană. Cu acest prilej, această biserică a primit un nou hram închinat tuturor sfinţilor care au trăit pe pământ românesc. Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi. Pentru credincioşii participanţi la eveniment, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie, de bucurie şi de emoţie sfântă. După slujba de sfinţire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa multor credincioşi, unii dintre aceştia veniţi special din alte localităţi pentru a participa la acest important eveniment bisericesc.
La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi elevi de la şcolile din localităţile învecinate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiti cu Sfintele Taine de Arhipăstorul Dunării de Jos. În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre importanţa sfinţirii unei bisericii şi a tâlcuit pericopa evanghelia în care este relatată minunea vindecării de către Mântuitorul Hristos a unui demonizat din ţinutul Gherghesenilor. La momentul chinonicului, copiii şi tinerii prezenţi la slujbă au bucurat sufletele credincioşilor cu un buchet ales de pricesne închinate Maicii Domnului. Pentru implicarea în lucrările de restaurare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat preotului paroh Valentin Avram ordinul eparhial „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici. După ce sâmbătă, chiriarhul Dunării de Jos a ajutat şase familii de vârstnici din localitatea Nicopole cu pachete de alimente şi câte un metru cub de lemne pentru sezonul rece, duminică, Înaltpreasfinţia Sa a continuat fapta cea bună şi a mers la alte şaşe familii de vârstnici cu vârste de peste 85 de ani din localitatea Smulţi pentru a le oferi astfel de daruri.
ISTORIC: Prima menţiune a unei biserici, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, este din 1750. Ulterior, în anul 1770, s-a ridicat o altă biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, care a fost reparată şi resfinţită în 1852. Fiind construită din lut şi degradându-se în timp, a fost zidită din cărămidă noua biserică „Sfântul Nicolae”, care vreme de 40 de ani a fost filie a bisericii „Sfântul Gheorghe”. Biserica „Sfântul Nicolae” este situată în partea de nord a satului, fiind zidită între anii 1870-1873, cu temelie de piatră, pe un teren donat de enoriaşul Jiglău Ioniţă, având formă de navă, cu o singură turlă. Cutremurele şi alunecările de teren au deteriorat biserica deseori, dar locuitorii au răspuns la aceste calamităţi cu repetate consolidări şi reparaţii, dintre care cele mai importante au fost efectuate în anii 1897, 1923, 1940, 1958 şi 1974. După cutremurul din 1977, prin implicarea preotului de atunci, Ioan Totolici, şi cu sprijinul credincioşilor, biserica a fost consolidată şi pictată, fiind resfinţită la data de 22 septembrie 1985. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în anul 2008, au fost demarate lucrări de consolidare şi refacere a acoperişului, precum şi construirea unei case de prăznuire, în curtea bisericii, prin grija preotului paroh Georgică Pătraşcu. În perioada 2014-2023, preotul paroh Valentin Avram a iniţiat construirea clopotniţei din zidărie şi a pregătit pereţii cu frescă neagră. De asemenea, s-au reabilitat faţadele exterioare ale bisericii şi s-a refăcut gardul împrejmuitor. Toate aceste lucrări s-au desfăşurat, sub supravegherea Sectorului patrimoniu şi construcţii bisericeşti al Centrului Eparhial, prin implicarea preotului paroh Valentin Avram, prin osârdia membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Smulţi şi, mai ales, prin jertfa bunilor credincioşi din satul Smulţi, care au contribuit cu însufleţire la ctitorirea acestei biserici, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

GALERIE DE IMAGINI, DE LA CELE DOUĂ IMPORTANTE EVENIMENTE BISERICEŞTI, MAI JOS!


Articole înrudite