Românii au băut la fel de multă bere în 2016 faţă de 2015, în schimb berea ambalată la sticlă este preferată celei la doză sau PET, asta chiar dacă berea la PET deţine înca cea mai mare pondere pe piaţă.
„Piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern. Preferinţele consumatorilor pentru tipurile de ambalaj al berii au avut doar mici variaţii în 2016 faţă de anul precedent. Berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variaţie în rândul preferinţelor consumatorilor, cu o creştere de aproximativ 3 puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deşi a înregistrat o scădere cu aproximativ 2 puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere pe piaţă. Doza a înregistrat doar o uşoară scădere, de un punct procentual, de la 18,1% la 17,1%, iar draughtul s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel, variind doar de la 3,7% în 2015, la 3,65% anul trecut”, a precizat Julia Leferman, director Berarii României, asociaţie care venit la Galaţi, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, deoarece de aici vor proveni cei mai mulţi „berari”. Studenţii gălăţeni sunt singurii din ţară care la CV-ul de angajare pot trece imediat din băncile şcolii că au lucrat într-o staţie pilot de producere a berii, singura din ţară amplasată într-o unitate de învăţământ superior.
„Semnalele noastre din ultima perioadă sunt că agenţii economici preferă absolvenţii de la Galaţi, de la Facultatea de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor, şi mai puţin din alte centre universitare, deoarece aici şi baza tehnică de pregătire şi activitatea de cercetare le dau viitorilor ingineri un atu în plus“, a spus Camelia Vizireanu, decan la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
În Galaţi fabricarea berii este deja o tradiţie iar managerii fabricii consideră extrem de valoroasă oportunitatea de a avea şi forma berari cu studii superioare care au la îndemână de pe băncile şcolii pe ce învaţa. „Cred că este obligaţia fiecarui producător de bere de a discuta cu universităţile şi de a crea în fiecare an oportunităţi pentru noii absolvenţi... Garantez că o să fac asta“, a declarat şi Johan De Smeet–Van Damme, director general la fabrica de bere din Galaţi.
În ţară sunt 12 fabrici de profil şi, deşi concurenţa este mare, au nevoie de maeştri berari bine pregătiţi. „Este singura facultate din ţară care are o dotare corespunzătoare şi, cum piaţa va evolua, avem în România 12 fabrici de bere, necesarul de forţă de muncă pe care aceste fabrici le au şi le vor avea în viitor sperăm să fie acoperit de absolvenţii şi viitorii maeştri berari care sunt acum în pregătire pe băncile şcolii”, a mai spus Julia Leferman, director Berarii României. În ţară mai sunt facultăţi cu profil similar dar niciuna nu are o staţie de fabricare a berii, staţie folosită şi în cercetare şi cu produsele căreia studenţii gălăţeni au luat premii în anii trecuţi.