24 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Munca la negru în construcţii sancţionată dur la Galaţi
Munca la negru în construcţii sancţionată dur la Galaţi

În perioada 08.06-15.06.2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi (I.T.M.) au desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campanie Naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42, 43.
Această campanie face parte integrantă din Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2023 şi a fost motivată de faptul că munca nedeclarată constituie un fenomen nociv, datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce.
Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă pe parcursul desfăşurării campaniei au fost:
- Identificarea si combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
- Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor;
- Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de ale înregistra în REVISAL şi de ale transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social;
- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
- Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale menţionate;
- Eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.
Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Galaţi au efectuat 31 de controale şi au aplicat un număr 9 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 123.500 lei pentru neconformităţile constatate în domeniul relaţiilor de muncă.
Au fost depistate 6 persoane care prestau muncă nedeclarată la 3 angajatori fiind aplicate 4 sancţiuni în valoare de 120.000 lei, după cum urmează: o amendă în valoare de 20.000 lei (pentru o persoană depistată la muncă fără contract individual de muncă) şi 3 amenzi în valoare de 100.000 lei (pentru cinci persoane depistate ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii).
Pentru alte neconformităţi în domeniul relaţiilor de muncă au fost sancţionaţi 3 angajatori fiind aplicate 2 amenzi în valoare de 3.500 lei si 3 avertismente.
Pentru nerespectarea prevederilor legale şi a neconformităţilor constatate, inspectorii de muncă au dispus 54 de măsuri pentru remedierea acestora, cu termen concret de realizare, potrivit I.T.M. Galaţi.


Articole înrudite