14 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sală de evenimente la conacul din Costache Negri. Costel Fotea: Îi vom reda strălucirea de altădată!
Sală de evenimente la conacul din Costache Negri. Costel Fotea: Îi vom reda strălucirea de altădată!

A început licitaţia pentru consolidarea şi restaurarea Conacului de la Mânjina. Procedurile de achiziţie publică au fost demarate de către Institutul Naţional al Patrimoniului, care asigură şi finanţarea pentru reabilitarea Casei Memoriale „Costache Negri” (Conacul de la Mânjina). Valoarea investiţiei este de 5.301.636 de lei.
„Vom reda strălucirea de altădată a conacului lui Costache Negri, locul în care veneau des personalităţile marcante ale generaţiei care a făcut posibilă Unirea Principatelor de la 1859, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza sau Vasile Alecsandri. Conacul va fi consolidat şi restaurat complet, păstrându-se bineînţeles arhitectura şi elementele din lemn deosebit de frumoase. Mai mult, vor fi folosite soluţii tehnice neagresive pentru impermeabilizarea pereţilor, iar prin reamenajarea spaţiilor va fi creată şi o sală de conferinţe sau pentru organizarea simpozioanelor. Proiectul are deja realizate şi documentaţiile tehnico-economice, astfel că, după desemnarea constructorului, vor începe şi lucrările propriu-zise”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Conacul se află în localitatea Costache Negri, care până în 1908 a purtat numele de Mânjina. Conacul a fost declarat monument istoric în 1943, iar din 1968 a devenit Casa Memorială „Costache Negri”. În decembrie 2022, Consiliul Judeţean Galaţi a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru asigurarea finanţării lucrărilor de consolidare, restaurare, reabilitare şi punere în valoare a Casei Memoriale „Costache Negri”, informează Consiliul Judeţean Galaţi.


Articole înrudite