20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Film despre responsabilitatea Facebook în atacul asupra Capitoliului
Film despre responsabilitatea Facebook în atacul asupra Capitoliului

Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea Facebook în atacul asupra Capitoliului din Statele Unite de la 6 ianuarie 2021, informează France Presse.
În The Social Network (2010), Sorkin a descris primii ani ai Facebook, oferind un portret deloc măgulitor al şefului său, Mark Zuckerberg.
Acum, el intenţionează să examineze rolul reţelei de socializare în polarizarea tot mai mare a societăţii americane prin intermediul celui mai important episod din istoria sa recentă: revolta a sute de persoane la Washington, la 6 ianuarie 2021, motivată de minciunile fostului preşedinte Donald Trump cu privire la rezultatele alegerilor prezidenţiale şi de influenţa mişcării conspiraţioniste QAnon.
"Am de gând să scriu despre asta. Dau vina pe Facebook pentru 6 ianuarie", a declarat scenaristul la podcastul The Town în această săptămână. El l-a acuzat pe Mark Zuckerberg că a prioritizat creşterea platformei în detrimentul integrităţii acesteia, în ciuda averii sale personale uriaşe.
"Facebook, printre altele, şi-a schimbat algoritmul pentru a promova cel mai conflictual conţinut posibil, pentru că aşa creşte gradul de implicare a utilizatorilor", a amintit el.
Întrebat despre responsabilitatea Facebook în ceea ce priveşte revolta americanilor din 6 ianuarie, scenaristul a refuzat să facă mai multe dezvăluiri. "Va trebui să cumpăraţi un bilet de cinema", a zâmbit el.
Devenite esenţiale pentru diseminarea informaţiilor, marile reţele sociale sunt acuzate în mod regulat că nu îşi moderează suficient conţinutul şi că permit proliferarea anumitor teorii ale conspiraţiei, dar şi că exercită o cenzură excesivă.
Filmul The Social Network (Reţeaua socială), regizat de David Fincher, a avut un succes comercial şi critic uriaş: a fost nominalizat la opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film. Filmul a câştigat trei statuete, inclusiv cea pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru Aaron Sorkin.
Scenaristul evocase deja ideea unei "continuări", cu condiţia ca Fincher să fie de acord să revină în calitate de regizor.
Anul trecut, regizorul a declarat pentru The Guardian că a discutat proiectul cu Sorkin, dar a avertizat că abordarea din nou a Facebook ar deschide "o cutie a Pandorei", notează Agerpres.


Articole înrudite