22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„POCU 2014 - 2020 este o şansă ce nu trebuie ratată!”
„POCU 2014 - 2020 este o şansă ce nu trebuie ratată!”

Scriam acum circa două săptămâni despre un proiect implementat de Asociaţia Ecologică Universitară Galaţi împreună cu Asociaţia Comunelor din România, filiala Galaţi, intitulat „O şansă europeană în mediul rural - serviciile integrate de ocupare”, finanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013. Managerul de proiect, Ion Ştefan, ne spunea atunci că e foarte mândru de acest proiect, ajuns la final, după 18 luni, ca de altfel de toate proiectele cu finanţare europeană de care s-a ocupat în ultimii ani.

„Unul dintre punctele avute de mine în vedere, în proiectul meu de realizare a Metropolei Galaţi, prevede realizarea a 25.000 de locuri de muncă şi că sunt capabil să ating acest obiectiv, în condiţiile în care în utimii 4 ani am reuşit să creez, în mediul privat, pe fonduri europene, peste 1.000 de locuri de muncă. Prin acest proiect, de exemplu, am creat 56 de locuri de muncă”, spune managerul de proiect Ion Ştefan. Nu a fost uşor, după cum a recunoscut şi partenerul său în proiect, primarul de la Scânteieşti, Gheorghe Bute. Aproape 500 de persoane din mediul rural au fost informate cu privire la piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor şi cu privire la activităţile oferite în cadrul proiectului iar aproape 400 de persoane au fost selectate pentru participarea la activităţile de consiliere, formare profesională, medierea muncii şi consultanţă antreprenorială. 

„Aceste persoane au beneficiat de instruire şi formare profesională în ocupaţiile: lucrător în comerţ, lucrător-instalator pentru construcţii, lucrător în tâmplărie, contabil, lucrător în alimentaţie, cofetar, îngrijitor bătrâni la domiciliu şi lucrător-finisor în construcţii. Sunt meserii căutate pe piaţa muncii. Chiar dacă nu s-au angajat acum, pe viitor sigur vor profita de faptul că au învăţat o meserie. POSDRU ne-a oferit o şansă, nouă, românilor. Unii au ştiut să beneficieze din plin de ea. Acum urmează POCU - Programul Operaţional Capital Uman, un alt program care are în vedere resursele umane. Noi deja avem pregătite 4 proiecte pentru POCU 2014 - 2020. Am avut mai multe proiecte pentru POSDRU şi mii de oameni au beneficiat de consultanţă sau şansa de a-şi schimba meseria, de a se angaja... POCU este o şansă ce nu trebuie ratată! România poate avea o absorbţie bună la acest capitol, dacă vor fi mai mulţi care vor înţelege importanţa acestui program”, spune managerul Ion Ştefan.


Articole înrudite