15 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 6.000 de copii au fost înrolaţi în miliţiile care luptă în Republica Centrafricană, a declarat, la Geneva, un înalt responsabil al ONU, denunţând spirala violenţei în această ţară, relatează AFP.
''În prezent se vorbeşte de un număr între 5.000 şi 6.000 de copii, ceea ce reprezintă aproape dublul estimărilor noastre precedente'', care era de 3.500 de copii, a declarat Souleymane Diabate, reprezentantul UNICEF în Republica Centrafricană.
UNICEF — Fondul pentru copii al Naţiunilor Unite — a denunţat periodic înrolarea copiilor în rândurile grupurilor armate ale acestei ţări devastate de un război civil.
Republica Centrafricană se confruntă cu o situaţie de haos după o lovitură de stat din în martie, întreprinsă de coaliţia rebelă Seleka, provenită din rândurile minorităţii musulmane, care l-a înlăturat de la putere pe François Bozizé. Un lider al Seleka, Michel Djotodia, s-a autoproclamat preşedinte şi a acceptat să organizeze alegeri anul viitor.
Populaţia Republicii Centrafricane este formată în proporţie de 80% din creştini şi dintr-o minoritate musulmană. Þara trăieşte acum în ritmul confruntărilor dintre cele două comunităţi religioase, între grupuri ''de autoapărare'' şi foşti rebeli ai Seleka, la care se adaugă o creştere puternică a banditismului la Bangui.
''Situaţia cu care ne confruntăm în Republica Centrafricană este în prezent foarte, foarte gravă'', a declarat Diabate, lansând un apel la mobilizarea comunităţii internaţionale pentru rezolvarea acestei situaţii.
În plus, Republica Centrafricană, care este una din cele mai sărace ţări din lume, deşi subsolul său dispune de importante rezerve miniere de aur, diamante şi uraniu, trece printr-o criză umanitară gravă.
În opinia lui Diabate, aproximativ 4,6 milioane de persoane sunt afectate de criză.
Þările africane au desfăşurat circa 2.500 de soldaţi în Republica Centrafricană. Acest contingent ar urma să ajungă la 4.500 de oameni, dar, potrivit unei surse diplomatice, el nu va fi suficient pentru a pune capăt anarhiei şi, de aceea, ar trebui desfăşurate ''căşti albastre '' ale ONU.


Articole înrudite