24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bruxellesul va propune noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor viza şi comerţul cu diamante
Bruxellesul va propune noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor viza şi comerţul cu diamante

Comisia Europeană speră să anunţe miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să conducă la încetarea exporturilor de diamante ruseşti către UE, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP.
"Suntem în curs de finalizare a ultimelor detalii din acest pachet" de sancţiuni, al 12-lea după invazia rusă în Ucraina, a declarat în faţa presei Borrell.
Includerea diamantelor în noul pachet de sancţiuni urmăreşte diminuarea veniturilor pe care Rusia le obţine din vânzarea acestora, estimate la 4-5 miliarde de dolari pe an.
Belgia şi-a ridicat rezervele faţă de aceste sancţiuni ce ţintesc comerţul cu diamante ruseşti şi care sunt coordonate cu statele din G7, propunând totodată soluţii pe baza unui sistem de trasabilitate care să nu afecteze industria belgiană din acest domeniu, oraşul belgian Anvers fiind un centru important al comerţului cu diamante. Acest sistem de trasabilitate ar urma să permită excluderea din circuitele comerciale mondiale a diamantelor brute provenite din Rusia.
Odată finalizat noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta va fi supus votului statelor membre în Consiliul UE, unde este nevoie de unanimitate.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni la Bruxelles că, în loc să impună Rusiei noi sancţiuni, Uniunea Europeană ar face mai bine să evalueze "eşecul" politicii sale şi pagubele pe care şi le-a provocat singură prin seria de sancţiuni.
"Cred că este absolut corect să întrebăm cum putem avea o dezbatere substanţială despre al 12-lea pachet de sancţiuni în condiţiile în care nu a existat nicio analiză cuprinzătoare a primelor 11 pachete", a explicat ministrul ungar, potrivit agenţiei MTI. El consideră că Bruxellesul şi unele state din UE nu sunt pregătite că accepte realitatea cu privire la pagubele pe care aceste sancţiuni le-au provocat economiei europene şi cu privire la eşecul lor de a atinge obiectivele urmărite, acelea de a pune în genunchi economia Rusia şi de a determina această ţară să se retragă din Ucraina.
Ungaria s-a pronunţat cu regularitate împotriva sancţiunilor decise contra Rusiei, dar în cele din urmă nu şi-a folosit niciodată dreptul de veto pentru a le bloca, notează Agerpres.


Articole înrudite