24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce avere deține preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky
Ce avere deține preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a publicat duminică, 28 ianuarie 2024, declaraţia de avere pe anii 2021 şi 2022, care arată că veniturile liderului de la Kiev au scăzut, relatează ziarul online The Kyiv Independent, citat de News.ro.
Zelensky nu a fost niciodată ”un simplu actor”, ci a fost co-proprietar al companiei care a produs filmele în care a jucat şi deci averea lui nu este deloc insignifiantă. El deţine un mic imperiu în divertisment, care a creat show-uri TV, filme şi alte producţii în entertainment. 
De asemenea, el deţine şi companiile offshore care îşi au sediul în Belize, Cipru şi Insulele Virgine. Liderul ucrainean s-a rupt complet de aceste companii în 2019, în timpul campaniei sale prezidenţiale, însă soţia lui, Olena Zelenska, a rămas proprietara acestor companii.

Potrivit datelor de pe site-ul preşedinţiei ucrainene, fluxul de bani al familiei liderului de la Kiev a scăzut în 2022 comparativ cu 2021 cu 1,8 milioane grivne (UAH), adică 47.500 dolari. 

Familia Zelenski a câştigat 285.198 de dolari în 2021, din care aproape 141.278 de dolari din această sumă au provenit din vânzarea de obligaţiuni de trezorerie.

Venitul din 2021 a fost cu aproape 314.827 de dolari mai mic decât cel din 2020.

Declaraţia lui Zelenski a atribuit venitul mai mic din 2022 contractelor de închiriere îngheţate ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina.

Potrivit declaraţiei, în 2021, Zelenski a finalizat procesul de înregistrare a 22 de mărci comerciale, după ce îl începuse „cu mult înainte de a fi ales preşedinte”. Declaraţia completă enumeră câteva zeci de mărci comerciale.

Numărul de apartamente, vehicule şi alte bunuri ale lui Zelenski nu s-a schimbat. Potrivit declaraţiei sale, acesta deţine pe numele său sau al soţiei, şapte apartamente şi două de vehicule, un Range Rover şi un Mercedes.

Declarațiile de avere ale președintelui Ucrainei pot fi consultate AICI.


Articole înrudite