25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noul record mondial pentru viteza internetului, 402 Tbps
Noul record mondial pentru viteza internetului, 402 Tbps

Noul record mondial pentru viteza internetului, de 402 terabiţi pe secundă (Tbps), a fost stabilit de Institutul Naţional de Tehnologie a Informaţiei şi Comunicaţiilor din Japonia (NICT), în colaborare cu parteneri internaţionali, folosind fibre optice standard disponibile comercial.
Aston University şi Aston Institute of Photonic Technologies fac parte din echipa internaţională care a colaborat cu Institutul Naţional de Tehnologie a Informaţiei şi Comunicaţiilor din Japonia (NICT) şi Nokia Bell Labs din SUA pentru a stabili noul record mondial pentru viteza internetului la 402 terabiţi pe secundă. Echipa a inclus cercetători precum Dr. Ian Phillips şi Profesorul Wladek Forysiak de la Aston University, contribuind la acest proiect prin dezvoltarea de amplificatoare Raman pentru banda U, parte a spectrului de lungimi de undă utilizate în comunicaţiile prin fibră optică.
Utilizând aceste tehnologii avansate, echipa a putut transmite un semnal DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) cu până la 1.505 canale, acoperind o gamă de 275 nm (37,6 THz), ceea ce a permis atingerea unui record de 402 Tbps după transmisia de date pe o distanţă de 50 km utilizând fibră optică. Această realizare nu numai că împinge limitele tehnice ale transmisiilor prin fibră optică, dar are şi implicaţii importante pentru viitorul infrastructurilor de comunicaţii globale, având potenţialul de a sprijini cerinţele crescute de date ale serviciilor digitale şi de telecomunicaţii ale viitorului, relatează Zona IT.


Articole înrudite