19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O comoară descoperită pe un gheţar din Franţa, vândută la licitaţie
O comoară descoperită pe un gheţar din Franţa, vândută la licitaţie

Smaralde şi safire, descoperite în Masivul Mont-Blanc la o jumătate de secol după prăbuşirea unui avion indian, au fost vândute miercuri în cadrul unei licitaţii organizate în oraşul Chambery din estul Franţei, dar fără să atingă preţuri record, informează AFP.
"Comoara din Bossons" a fost descoperită în urmă cu zece ani pe gheţarul cu acelaşi nume de un tânăr excursionist din Savoia. Autorităţile franceze au făcut legătura cu Kangchenjunga, un avion Boeing 707 al companiei Air India, care s-a prăbuşit în zonă în 1966.
Întrucât niciun moştenitor nu le-a reclamat, pietrele preţioase au fost împărţite, aşa cum prevede legea franceză, între descoperitorul lor şi municipalitatea din Chamonix, unde este situat gheţarul. În epocă, fiecare lot a fost estimat la 150.000 de euro.
Partea din comoară care i-a revenit descoperitorului este cea vândută la licitaţie. Partea municipalităţii Chamonix este expusă în muzeul local al cristalelor.
Vânzarea a atras aproximativ 40 de colecţionari în sala de licitaţie şi alţi peste 300 de interesaţi pe internet. Dar, în cele din urmă, s-au strâns doar puţin peste 25.000 de euro. O piatră indiană jadeită, estimată la 150 de euro, a fost adjudecată cu 1.100 de euro, notează Agerpres.


Articole înrudite