09 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Facebook şi Instagram s-ar putea închide în Europa în doar câteva luni
Facebook şi Instagram s-ar putea închide în Europa în doar câteva luni

Fără Facebook şi Instagram pentru toţi europenii, pentru că Autoritatea de Supraveghere a Protecţiei Datelor cu Caracter Personal din Irlanda a decis pentru a doua oară să interzică schimbul de date ale firmelor către Statele Unite, scrie publicaţia Politico.
Comisarul pentru protecţia datelor din Irlanda (DPC), autoritatea de reglementare principală a Facebook în Uniunea Europeană, a lansat o anchetă în august 2020 şi a emis un ordin provizoriu prin care principalul mecanism pe care Facebook îl foloseşte pentru a transfera datele utilizatorilor din UE către Statele Unite „nu poate fi utilizat în practică”.
Facebook a contestat atât ancheta, cât şi Proiectul preliminar de decizie (PDD), însă în mai 2021, Înalta Curte din Irlanda a decis să permită autorităţii de reglementare a datelor să reia investigaţia. Comisia irlandeză pentru protecţia datelor a informat joi agenţiile pentru protecţia datelor din Europa că va împiedica Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, să trimită datele utilizatorilor din Europa în SUA, informează Politico.
În Europa, Facebook şi Instagram se află sub incidenţa GDPR, iar un acord Statele Unite – Uniunea Europeană care ar fi permis transferul transatlantic de date personale a fost anulat în justiţie în urmă cu doi ani. Legile europene pentru protecţia datelor din UE reglementează păstrarea acestora doar sub jurisdicţia blocului comunitar. Proiectul de decizie al autorităţii de reglementare irlandeze pune capăt ultimei căi legale a Meta de a transfera mari cantităţi de date în SUA, după ani de lupte judiciare acerbe între gigantul tehnologic american şi activiştii europeni pentru protecţia vieţii private.
Meta (noua denumire a facebook) a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook şi Instagram.
„În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date şi nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse şi servicii ale noastre, inclusiv Facebook şi Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-un document depus în luna martie a acestui an la Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse.

Articole înrudite