12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Filme bune, staruri (ne)bune şi ultimele creaţii ale marilor case de modă, toate acestea anunţă o noapte de vis, duminică, pentru iubitorii celei de-a şaptea arte care vor primi din partea industriei cinematografice obişnuitul spectacol de gală al decernării celor mai prestigioase premii din industrie - Oscarurile, conform Associated Press. Şi, la fel ca în fiecare an, mult aşteptata gală a premiilor Oscar nu va reprezenta doar climaxul unui an de producţii cinematografice. Pentru creatorii de modă care îmbracă vedetele ce vor defila pe covorul roşu, seara Oscarurilor reprezintă de asemenea unul dintre cele mai importante evenimente din calendar.
Lungul carnaval al starurilor de cinema îmbrăcate după ultima modă, al actriţelor în rochii de seară voluptoase, etalând seturi de bijuterii extrem de costisitoare, s-a pus în mişcare încă din luna ianuarie, odată cu premiile Asociaţiei Criticilor americani de Film, apoi şi-a etalat frumuseţea la gala Globurilor de Aur sau la gala Asociaţiei Actorilor, pentru ca totul să culmineze în magica seară a Oscarurilor. Cele mai bune toalete, susţin experţii în acest domeniu, au fost păstrate pentru punctul culminant al sezonului de premii de la Hollywood.
Rochii colorate, cu spatele gol sau cu decolteuri generoase ce lasă puţine imaginaţiei sau creaţii clasice, parcă desprinse din epoca de aur a Hollywood-ului, vor invada din nou covorul roşu, stârnind admiraţie şi invidie, deopotrivă. Prezentările de modă desfăşurate recent la New York sau la Paris vor avea cu siguranţă ecouri până la Hollywood, iar noile nume din industria filmului, aşa cum sunt Rooney Mara sau Viola Davis vor etala creaţii speciale pentru acest eveniment.
Şi cum ar putea fi altfel, atât timp cât „Gala Oscar este cel mai mare spectacol de modă de pe planetă”, după cum susţine designerul Marc Bouwer care prevede că nota dominantă de anul acesta va fi reprezentată de alb, ivoriu şi argintiu. Iar afirmaţia lui nu este deloc exagerată. Spre deosebite de defilările de modă de la New York, Paris sau Milano, defilarea de pe covorul roşu în noaptea de Oscar este televizată în direct şi urmărită de zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Fotografiile şi înregistrările video cu celebrităţile participante invadează internetul, presa scrisă şi emisiunile de ştiri ale tuturor televiziunilor.

Experienţă de succes: Angelina Jolie la Globurilor de Aur

„Dacă porţi o ţinută în culori vii, ieşi mai mult în evidenţă şi acest lucru este foarte important într-o fotografie”, susţine creatorul de modă David Meister. „Aceasta este noaptea în care marile companii care produc cosmetice şi bijuterii pregătesc noile contracte de publicitate şi reprezentare. Toate actriţele îşi doresc să fie frumoase şi sexy”, a mai adăugat el.
Spre exemplu, la gala Globurilor de Aur Angelina Jolie a apărut purtând o rochie albă din satin, Versace, condimentată cu o notă de roşu provocând vâlvă în rândul creatorilor de modă. „I-a şocat pe toţi demonstrându-le că albul poate arăta atât de bine pe covorul roşu, dacă rochia este făcută cu cap”, a mai comentat Marc Bouwer.
Iar pentru actriţe şi creatorii de modă, cu această ocazie cu totul specială, rochia potrivită poate însemna totul. „O rochie poate crea o celebritate, dar o celebritate nu poate crea o rochie”, crede creatorul de modă Allen B. Schwartz. „O rochie urâtă va arăta urât pe oricine, pe când o rochie extraordinară va scoate în evidenţă toate atuurile de frumuseţe ale unei actriţe”, mai adaugă el.
Gwyneth Paltrow a învăţat această lecţie pe pielea ei în 2002, când rochia aleasă, o creaţie Alexander McQueen, a fost considerată unanim drept un eşec vestimentar. Pe de altă parte, Cate Blanchett a rămas în amintirea tuturor pentru fericita alegere de la gala Oscar din 1999, când s-a prezentat purtând o creaţie Jean Paul Gaultier cu spatele brodat cu flori şi o pasăre colibri.

Eşec răsunător: Rooney Mara

În timp ce o vedetă consacrată, aşa cum este Angelina Jolie, a făcut până acum alegeri vestimentare fără greşeală pentru sezonul premiilor, noua apariţie din lumea filmului, Rooney Mara, a făcut să se întoarcă numeroase capete cu ţinute „dark” perfect potrivite pentru personajul său, Lisbeth Salander din producţia „The Girl with the Dragon Tattoo”, cu care a fost şi nominalizată la Oscar. Marc Bouwer se declară un admirator al Marei, declarând că actriţa se anunţă „un jucător important în lumea modei, în acest sezon”.
Dar Rooney Mara nu este singura nouă apariţie pe covorul roşu. Hal Rubenstein de la revista „In Style” susţine că vedetele din „The Help”, Viola Davis şi Octavia Spencer - nominalizate în categoriile cea mai bună actriţă şi respectiv cea mai bună actriţă într-un rol secundar - vor constitui de asemenea puncte de atracţie ale serii.
„Poate că nu te gândeşti neapărat la Viola şi la Octavia care la nişte modele. Însă Viola este, din punct de vedere al modei, o prezenţă extraordinar de puternică, atât pe marele ecran cât şi dincolo de acesta. Ea radiază feminitate şi putere. Iar frumuseţea Octaviei este incontestabilă şi a reuşit să arate superb cu fiecare ocazie cu care a păşit pe covorul roşu”, mai adaugă criticul de modă.

Articole înrudite