16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mistere încă neelucidate
Mistere încă neelucidate
Omul iubeşte misterul. Vorbim despre mistere rămase încă din antichitate, de misterul care condimentează iubirea sau mici întâmplări zilnice care pur şi simplu nu pot fi explicate. Dacă ne străduim să le elucidăm, pătrunzând tot mai adânc în cotloanele lor, probabil magia se risipeşte.
Manuscrisul lui Voynich
Nu are dată sau autor. Lucrarea conţine 232 de pagini impecabile, scrise fără greşeli, într-un limbaj necunoscut. În ea apar oameni ciudaţi şi plante care nu au putut fi identificate. Femeile se scaldă într-un lichid nemaiîntâlnit şi în jurul textelor indescifrabile se găsesc semne zodiacale fără corespondent.
Cartea se află momentan la Yale, cercetătorii căzând de acord că este cel mai bizar document descoperit vreodată. A fost dictat de Dumnezeu? Aparţine extratereştrilor? Este creaţia unui nebun? Nimeni nu poate şti.
Sferele din piatră
Asemenea moai-lor din Insula Paştelui, celelalte civilizaţii au avut propriile statuete sau sculpturi ciudate, fără ca nimeni să ştie la ce au servit de fapt. În Costa Rica s-au găsit aproximativ 300 de sfere din piatră, unele ajungând până la 16 tone. Pentru că plantaţiile de bananieri se extindeau, oamenii au intrat cu buldozerele în junglă prin 1930 şi au dat peste aceste structuri aproape perfecte. Nimeni nu ştia de unde provin, dar studiile ulterioare au pretins că ele au fost sculptate de băştinaşii aflaţi aici înainte de invazia spaniolilor. Nu s-au descoperit carierele din care ele au fost săpate. Oamenii au crezut că sferele conţin aur, boabe de cafea sau chiar copii. Pe multe dintre cele mai mici le-au spart cu dinamită, însă nu au găsit nimic. Guvernul a intervenit pentru a le proteja şi astăzi stau prin muzee sau chiar pe locurile unde au fost găsite iniţial. S-a spus chiar că ele ar proveni de pe Atlantida.
Pădurea distrusă din Siberia
Pe 30 iulie 1908, în inima Siberiei, la Tunguska, s-a întâmplat ceva incredibil. Cu o forţă uriaşă, ceva a culcat la pământ hectare întregi de copaci, aşezându-i într-un model concentric pe pământ. Câţiva ruşi au văzut o lumină albastră, dar nimeni nu a îndrăznit să se apropie de loc. Cercetările ulterioare nu au găsit absolut niciun fragment de meteorit sau cometă, totul rămânând învăluit în mister.
Bateriile antice
Bateriile, produse care ne alimentează multe electronice sau electrocasnice, se pare că nu au un punct de plecare chiar recent. Lângă Bagdad există un sit numit Khuyut Rabbou. Acolo s-au găsit nişte vase din argilă care conţineau cilindri din cupru şi fier, capabili să stocheze electricitate. Cercetătorii au datat acele relicve şi au ajuns la concluzia că sunt acolo din anul 200 î.Hr. S-au găsit vase asemănătoare şi în Egipt, întrebarea care se pune fiind: la ce erau ele folosite? Mulţi spun că aceste vase erau ascunse în statui şi îi "curentau" pe cei care atingeau statuile, făcându-i să creadă mai mult în puterile zeilor.
Þevile din muntele Baigong
În regiunea Baigong din China au fost descoperite trei deschizături triunghiulare în vârful unui munte, conţinând numeroase structuri metalice ce seamănă cu nişte ţevi. Unele ţevi au până la 40 de centimetri în diametru şi merg fie în adâncul muntelui, fie într-un lac cu apă sărată din apropiere. Nimeni nu le ştie originea şi la ce ar putea ele servi. Ce anume reprezintă ţevile din muntele Baigong şi din lacul Toson? Ele au fost descoperite mai demult, însă abia în 2002 cercetătorii chinezi au început să le dea atenţie. În mod surprinzător, ele au fost datate şi sunt mai vechi decât perioada în care omul a început să prelucreze metalul. Momentan, la Baigong se poate ajunge în scopuri turistice.
Sunetele din Pacific
În 1997, National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) era bulversată de un eveniment ce poate fi considerat chiar înspăimântător. În vara acelui an, în zona ecuatorială a oceanului Pacific s-au înregistrat sunete extrem de puternice, captate de microfoane aflate la 5.000 de kilometri distanţă. Semnalele au fost accelerate de 16 ori, obţinându-se un sunet care, spun cercetătorii, pare a fi scos de un animal. NOAA  a pus chiar spectrograma şi sunetul înregistrat pe site, dar misterul rămâne neelucidat. Ce animal submarin, încă nedescoperit de om, ar putea emite asemenea zgomote?
Calculatorul antic
Calculatoare de zeci de tone, ceasuri astronomice şi mecanisme incredibile. Astronomia era în centrul atenţiei în trecut, primele instrumente mai complexe aparţinând unui secol 14 plin de descoperiri. La o scufundare întâmplătoare, a fost găsit însă un mecanism care apoi a fost studiat timp de mai multe decenii. El cuprindea aproximativ 80 de roţi şi indica, cu o precizie excelentă, poziţia soarelui, a lunii, a planetelor, putând să prezică o eclipsă de lună sau de soare cu o acurateţe care i-ar face astăzi invidioşi pe mulţi cercetători moderni. Acel "calculator de buzunar" a fost datat ca fiind construit în perioada 150 - 100 î.Hr. Existau chiar mai multe astfel de Antikythera. Chiar după studii îndelungate, încă nimeni nu ştie cu exactitate la ce au servit aceste mecanisme.


Articole înrudite