Mona Lisa va fi mutată într-o altă parte a Luvrului Recomandat

Luni, 01 Iulie 2019 14:15
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mona Lisa, faimoasa pictură de la Luvru, va fi mutată în mod excepţional la mijlocul lunii iulie, pentru câteva luni, în interiorul muzeului, pentru a permite renovarea Salle des États în care este expusă, a anunţat cel mai important muzeu din Franţa, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Pictura va fi transferată la "o la sută de paşi" distanţă în seara zilei de 16 iulie în Galeria Medicis, una dintre cele mai mari din muzeu, şi va putea fi admirată din nou în dimineaţa următoare într-o vitrină climatizată, la fel ca aceea în care fost expusă până atunci.
În încercarea de a gestiona mai bine afluxul de vizitatori (peste 10 milioane în 2018) ai Luvrului şi de a asigura noi standarde de securitate, fără a-l închide, conducerea muzeului a demarat cel mai amplu proiect de renovare de la Grand Louvre în anii '80, în cadrul căruia, din 2014, au fost renovaţi peste 34.000 de metri pătraţi.
"Este începutul unei renovări uriaşe atât în interior cât şi în exterior", a precizat Jean-Luc Martinez, preşedintele-director al muzeului.
Salle des États este cea mai vizitată sală a muzeului, în condiţiile în care majoritatea turiştilor doresc să vadă capodopera lui Leonardo da Vinci - zeci de mii de oameni intrând în aceasta în fiecare zi. "Primim un oraş (aici) în fiecare zi", a explicat Martinez.
Deşi reamenajată la începutul anilor 2000, sala avea nevoie de o nouă renovare, care a debutat în luna ianuarie. După terminarea lucrărilor, Mona Lisa se va întoarce la mijlocul lunii octombrie în Salle des États.
La următoarea expoziţie dedicată lui Leonardo da Vinci, care se va deschide pe 24 octombrie, în Hall Napoléon, muzeul a renunţat la ideea de a expune Mona Lisa, din cauza spaţiului unde numărul de vizitatori este limitat şi unde vizitatorii intră şi ies pe aceeaşi uşă.
Fostul ministru al culturii Francoise Nyssen a evocat la un moment dat ideea ca tabloul să călătorească, însă a renunţat la aceasta, după ce experţii au subliniat că lucrarea este fragilă, acesta fiind motivul pentru care chiar şi călătoriile sale în interiorul muzeului sunt extrem de rare. În 1964 Mona Lisa a traversat Oceanul Atlantic, la îndemnul lui Andre Malraux, la acel moment ministru al culturii, în pofida avizului nefavorabil al specialiştilor.
Pictura a fost furată în 1911 de către un zugrav italian, care a fugit cu ea, ascunzând-o sub cămaşă. Ea a fost găsită în stare bună doi ani mai târziu şi expusă din nou la Luvru pe 5 ianuarie 1914.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu