Oraşe care par să fi ieşit direct dintr-o poveste

Miercuri, 06 Ianuarie 2016 00:00
Publicat în Mozaic

În timp ce cele mai mari oraşe ale lumii cheltuie sume colosale pentru a concura la cei mai înalţi zgârie-nori şi grandioase inovaţii, orăşelele minunate prezentate mai jos şi-au păstrat casele lor deosebite, cu o arhitectură parcă încremenită în timp.
 
1. MITTENWALD, GERMANIA
 
Cu frontoane sculptate, faţade ale caselor în culori îndrăzneţe şi picturi murale splendide, Mittenwald a fost numit "cel mai frumos oraş din Alpii bavarezi." Oraşul, care oferă numeroase trasee pentru plimbare, pârtii de schi şi o arhitectură medievală fascinantă, l-a făcut pe poetul german Johann Wolfgang von Goethe, la sfârşitul secolului XVIII, să-l declare "o carte ilustrată care a prins viaţă."
 
2. CORINALDO, ITALIA
 
Corinaldo abundă în clădiri neoclasice în stil renascentist, cu fortificaţii ce datează din secolul al XIV-lea, cu metereze din zonă, turnuri şi alei ce parcă-s extrase dintr-un episod medieval. O potecă pitorească, numită Piaggia, duce turiştii pe o stradă cu 109 scări, ce trece printre clădiri vechi. E o locaţie perfectă pentru fotografii sau pentru meditare. O dată pe an, locul este inundat cu vizitatori îmbăcaţi în costume medievale, jongleri şi acrobaţi plini de viaţă, care reînvie „Contesa del Pozzo della Polenta”, povestea unui ţăran care a scăpat un sac de făină de porumb în fântână, a intrat în puţ după el şi nu s-a mai întors. Potrivit legendei, ţăranul a făcut un ospăţ cu mămăligă în adâncul fântânii.
 
3. GRUYERES, ELVEŢIA
 
Acest sat plin de iubitori de brânză de la poalele Alpilor datează încă din Evul Mediu. Cu munţi magnifici drept fundal, străzi pietruite şi o colecţie de clădiri fermecătoare, de modă veche, Gruyeres este un loc de o maiestate atât naturală, cât şi creată de om. Există în Gruyeres şi  un castel, care întâmpină în prezent vizitatorii cu un muzeu, şi există o mulţime de atracţii pentru cei care apreciază brânza şi ciocolata.
 
4. ESSAOUIRA, MAROC
 
Acest oraş-port datează din secolul XVIII şi este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru zidurile sale roşii fortificate, aleile înguste şi uşile vopsite în albastrul tradiţional. Zona, de-a lungul anilor, a fost cunoscută sub mai multe denumiri , inclusiv Mogador - „cetate mică”, portul de Timbuktu şi Oraşul Vântului din Africa, nume care i-a fost atribuit pentru vânturile sale neprietenoase.
 
5. ČESKÝ KRUMLOV, REPUBLICA CEHĂ
 
Această perlă a Patrimoniului Mondial UNESCO poate fi identificată chiar şi de la distanţă, datorită acoperişurilor sale roşii şi castelelor distinct colorate. De fapt, Castelul de Stat este a doua ca mărime din Republica Cehă după Castelul Praga. Vechile pasaje pietruite sunt perfecte pentru o plimbare liniştită.

6. BRUGES, BELGIA

Datorită frumuseţii şi pitorescului întâlnit la fiecare pas, acest oraş medieval este adesea „năpădit” de turişti. Străzi pietruite, biserici falnice, cârciumi vechi de secole, o piaţă istorică şi o curte de justiţie care se acoperă cu narcise în fiecare primăvară. Pentru a-l vizita cu adevărat, luaţi o trăsură trasă de cai sau faceţi un tur canal. Şi nu rataţi Bonifaciusbrug, un pod atât de feeric încâtt aţi putea crede că este vrăjit.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu