27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Pelicanu'» din "Clanul", cel mai important mason al momentului în România
«Pelicanu'» din "Clanul", cel mai important mason al momentului în România

Anul acesta, Marea Lojă Naţională din România sărbătoreşte 180 de ani de la naşterea fondatorului său, Constantin Moroiu. Drept pentru care, în data de 15 februarie 2023, la Palatul Ghica Tei, sediul Marii Loji Naţionale din România, a avut loc "ceremonia dezvelirii bustului Marelui Maestru Fondator al Marii Loji Naţionale din România, Prea Respectabilul Frate Constantin Moroiu", potrivit unui comunicat de presă remis de Marea Lojă Naţională din România şi citat de financialintelligence.ro.
"Ceremonia a fost oficiată de către Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Prea Respectabilul Frate George Ivaşcu, şi Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România, Prea Puternicul şi Ilustrul Frate Stelian Nistor.
Au participat membri ai Marelui Consiliu al Marii Loji Naţionale din România şi ai Supremului Consiliu de Grad 33 şi Ultim al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România.
Constantin Moroiu s-a născut la 15 februarie 1843 şi a fost întemeietorul Masoneriei din România, fondând în 8/20 septembrie 1880 Marea Lojă Naţională Română şi, un an mai târziu, în 1881, Supremul Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România.

Fotografie MM si SMC Bust Moroiu 450x600

Bustul, realizat de cunoscutul artist Răzvan Paul Mihăescu, este donaţia Supremului Consiliu pentru a fi plasat la Palatul Ghica Tei.
Cu această ocazie, Marele Maestru George Ivaşcu a primit din partea Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România Ordinul „Constantin Moroiu” în grad de Comandor, cea mai înaltă distincţie pe care acesta o poate acorda unui francmason", se arată în comunicatul amintit.
"Marea Lojă Naţională din România continuă seria evenimentelor masonice, culturale şi educaţionale desfăşurate sub semnul Anului Aniversar 2023, când se sărbătoresc 30 de ani de la reluarea activităţii sale după căderea regimului comunist din România şi 100 de ani de la adoptarea Constituţiei MLNR din 1923, document emblematic pentru evoluţia Marii Loji", a declarat istoricul George Bichicean, Mare Purtător de Cuvânt al Marii Loji Naţionale din România.
Amintim că, în luna aprilie 2021, celebrul actor George Ivaşcu a fost votat, în mod legal şi regular, în demnitatea de Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România. George Ivaşcu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1993. În prezent face parte din distribuţia serialului Clanul de pe Pro TV, unde interpretează rolul lui Pelicanu', un temut al lumii interlope.


Articole înrudite