03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
23 de noi arii naturale protejate din România vor fi incluse în reţeaua Natura 2000
23 de noi arii naturale protejate din România vor fi incluse în reţeaua Natura 2000

23 de noi situri din România devin arii naturale protejate în cadrul reţelei ecologice europene Natura 2000 şi sunt declarate arii de protecţie specială avifaunistică, potrivit unei hotărâri de guvern.
Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, declararea de noi arii de protecţie specială avifaunistică va contribui, în principal, la conservarea speciilor de păsări de interes comunitar, dar va da şi factorilor interesaţi posibilitatea să administreze aceste arii şi să acceseze fonduri pentru România din bugetul UE.
"Prin includerea acestor zone în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000, se estimează că suprafaţa acoperită de ariile de protecţie specială avifaunistică va fi în concordanţă cu suprafaţa ariilor de importanţă avifaunistică (IBA), recunoscute de către BirdLife International şi, totodată, de către Comisia Europeană", precizează Executivul.
Sursa citată menţionează că actul normativ adoptat de Guvern răspunde "necesităţilor urgente şi de mare interes" în domeniul conservării naturii.
"România adăposteşte cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe aproximativ 1,6 milioane de hectare (rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii naturale, parcuri naţionale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare. Ariile naturale protejate înfiinţate în România, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafaţa ţării iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier naţional. Parcurile naţionale şi naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafaţa României", se arată în comunicatul Guvernului.


Articole înrudite