13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
6 şi 7 ianuarie ar putea deveni zile libere de la stat
6 şi 7 ianuarie ar putea deveni zile libere de la stat

Românii care lucrează la stat ar putea avea liber în zilele de Bobotează şi de Sfântul Ion, adică pe 6, respectiv 7 ianuarie. Proiectul de lege privind stabilirea zilelor libere legale de Sfântul Ion şi Bobotează a fost adoptat tacit şi se află pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de miercuri, 7 decembrie 2022, notează E-Juridic.

Dacă propunerea va fi adoptată, parlamentarii suplimentează cu alte două zile numărul liberelor legale de care beneficiază salariaţii din sectorul bugetar.

Parlamentarii PSD, iniţiatorii proiectului de lege, susţin că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.

Pentru că cele două sărbători, Praznicul Botezului Domnului şi Sfântul Proroc loan Botezătorul, sunt de o mare importanță religioasă pentru poporul român, se impune să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

„Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, au scris iniţiatorii propunerii legislative.

Nota privind adoptarea tacită a iniţiativei legislative, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare, la 30 noiembrie 2022, se află pe ordinea de zi a Şedinţei Senatului din 7 decembrie 2022.

În prezent, Codul Muncii prevede 15 zile libere legale:
1 şi 2 ianuarie (prima şi a două zi de Anul Nou);
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paştelui);
prima şi a două zi de Paşti;
1 mai (Ziua Muncii);
1 iunie (Ziua Copilului);
prima şi a două zi de Rusalii;
15 august (Adormirea Maicii Domnului);
30 noiembrie (Sfântul Andrei);
1 decembrie (Ziua Naţională a României);
25 şi 26 decembrie (prima şi a două zi de Crăciun).


Articole înrudite