24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
66,7% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită
66,7% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită

Mai mult de jumătate dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2014 de INSCOP Research.
Astfel, rugaţi să îşi exprime punctul de vedere cu privire la direcţia către care se îndreaptă ţara, 23,6% dintre respondenţi cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 66,7% apreciază că direcţia este una greşită, iar 9,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Potrivit INSCOP Research, o analiză comparativă cu măsurătoarea efectuată în februarie 2013 arată că ponderea celor care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună a scăzut uşor cu două procente, de la 25,6% la 23,6%. Ponderea celor care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită este relativ similară, în condiţiile în care, în februarie 2013, 65,9% indicau direcţia greşită, pentru ca în ianuarie 2014, 66,7% să opteze pentru această variantă de răspuns.
Acelaşi document relevă faptul că bărbaţii sunt uşor mai optimişti decât femeile, în timp ce categoria 35-49 de ani indică în proporţie mai mare 'o direcţie bună' decât categoriile de vârstă aflate la cele două extreme — tinerii şi bătrânii — care sunt ceva mai pesimişti. Persoanele active şi cele cu venituri mari sunt mai optimiste, în timp ce din punctul de vedere al mediului de rezidenţă nu se remarcă diferenţe de opinie între populaţia din mediul rural, respectiv din mediul urban.
În ceea ce priveşte dinamica economică, 21,6% dintre români cred că economia României va avea o evoluţie pozitivă în acest an, 29,1% declară că economia va stagna, în timp ce 44,6% cred că economia României va avea o evoluţie negativă, iar 4,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Comparativ cu februarie 2013, creşte atât ponderea celor care cred că economia va avea o evoluţie pozitivă (de la 19,3% în februarie, la 21,6%), cât şi a celor care cred că economia va avea o evoluţie negativă (de la 41,2%, la 44,6%). În schimb, scade ponderea celor care cred că economia va stagna de la 31,2% la 29,1%, precum şi a celor care nu au o opinie formulată de la 8,3% anul trecut, la 4,7% în ianuarie 2014.
Chestionaţi asupra propriului nivel de trai în 2014, comparativ cu 2013, 17,2% dintre respondenţi opinează că acesta va fi mai bun, 40% consideră că va fi la fel, iar 36,6% sunt de părere că nivelul lor de trai se va deteriora raportat la anul anterior iar 6,2% dintre români nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.
"Comparativ cu evaluarea generală a nivelului de trai şi a economiei în cazul căreia tinerii par mai pesimişti decât media, tinerii sunt mai optimişti decât celelalte categorii de populaţie în ceea cea priveşte evaluarea nivelului propriu de trai în 2014 faţă de 2013. Deşi nu cred foarte mult în evoluţia elementelor exterioare, asociate sferei publice (direcţia ţării, economia), tinerii sunt probabil mai încrezători în strategiile personale de succes care le-ar putea îmbunătăţi viaţa. În schimb, persoanele de 50-64 de ani sunt mult mai pesimiste decât celelalte categorii de populaţie, declarând că vor avea un nivel de trai mai prost în 2014. Sunt oamenii care se apropie sau se află în pragul vârstei de pensionare, mult mai puţin mobili decât tinerii şi care se simt mai vulnerabili comparativ cu restul populaţiei în ceea ce priveşte nivelul propriu de trai prognozat pentru acest an", susţine Remus Ştefureac, director INSCOP.
Sondajul citat a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 16 — 21 ianuarie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.


Articole înrudite