05 OCTOMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Actualul Parlament are o structură cu totul şi cu totul nefirească
Actualul Parlament are o structură cu totul şi cu totul nefirească
Liberalul Călin Popescu-Tăriceanu consideră că noul mandat de parlamentar este mai greu, într-un fel, în condiţiile în care, apreciază acesta, actualul Legislativ are o structură "cu totul şi cu totul nefirească". "Într-un fel e mai greu, pentru că este un Parlament cu o structură cu totul şi cu totul nefirească din punctul meu de vedere, chiar dacă mă bucur pentru victoria USL. Eu sunt preocupat de lipsa unei opoziţii puternice, care este esenţa oricărei democraţii. Şi, din acest motiv, sigur că va trebui noi să fim cu atenţie, să ne autocenzurăm, pentru că există întotdeauna riscul unor excese sau derapaje democratice şi nu e un lucru uşor având în vedere că sunt şi mulţi parlamentari care nu au multă experienţă, nu au experienţa necesară, sunt debutanţi. Deci va fi o misiune aş spune un pic puţin mai grea", a declarat, vineri, senatorul PNL, la Teatrul de revistă "Constantin Tănase", la finalul ceremoniei de înmânare a certificatelor de parlamentar în Bucureşti.
Întrebat dacă Parlamentul va cenzura în vreun fel Guvernul, fostul premier a arătat că acesta este de altfel principalul rol al Legislativului. "Nu într-un fel, în mod absolut. În arhitectura instituţională a unei democraţii parlamentare, Parlamentul este cel care are obligaţia să cenzureze Guvernul. Fără jenă, fără reţinere este cel care ţine echilibrul între puterile statului. Parlamentul, ţine, dacă vreţi, în balanţă Guvernul", a argumentat el.
În opinia fostului premier, un guvern cu mai multe portofolii nu va fi mai greoi. "Dacă ne luăm după lozincile pe care le auzeam la PDL - facem un Guvern uşor, suplu, săltăreţ - astea sunt poveşti. Părerea mea este că un Guvern funcţionează bine şi soliditatea lui depinde nu de câte ministere are, poate să aibă şi mai puţine şi să fie un Guvern slab, să aibă şi mai multe şi să fie slab, soliditatea lui depinde în mod esenţial de calitatea miniştrilor. Şi cred că ideea care a fost vehiculată de actualul prim-ministru de a face un Guvern care să aibă într-un fel o structură în oglindă cu Comisia Europeană nu este deloc o idee rea, din contră, este o ideea bună. Sigur, nu este obligatoriu să avem toate celelalte 27 de componente pe care le are Comisia Europeană la nivelul comisarilor, dar cred că este o idee foarte interesantă", a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Articole înrudite