Armata României va fi înzestrată cu drone Watchkeeper X produse în ţara noastră Recomandat

Marți, 12 Aprilie 2022 09:55
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compania Elbit Systems a propus producţia în România a dronelor Watchkeeper X, în cadrul programului de înzestrare cu drone pentru Armata României, anunţă Defense Romania.

Ţara noastră va achiziţiona 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone Watchkeeper X. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro. Dronele Watchkeeper X pe care le va achiziţiona România pot identifica inclusiv submarinele din Marea Neagră.

Dronele vor fi dotate cu camere cu infraroşu care vor putea identifica orice mişcare de la sol şi inclusiv din apă, astfel încât ele pot identifica şi submarinele din Marea Neagră, chiar dacă sunt folosite în principal în misiuni de supraveghere. Watchkeeper X are o greutate de aproximativ 550 de kilograme şi poate fi operată de pe o pistă semiamenajată cu decolare şi aterizare automată.

”Poate avea o încărcătură de 180-200 de kilograme, ceea ce este foarte important”, a precizat Gabriel Călugăru, şeful programului de drone din cadru Aerostar Bacău, într-un interviu pentru TVR.

Dronele Watchkeeper X au o altitudine de zbor de aproximativ 5.000 de metri şi pot atinge o viteză de aproximativ 145 km/h. Ele vor putea fi înarmate. Watchkeeper are la bază Hermes, diferenţa dintre ele fiind la partea de senzori. Dronele Watchkeeper sunt ”combat proven”, fiind folosite cu succes de armata Marii Britanii în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Ovidiu Buhai, directorul Aerostar Bacău, preciza în cadrul unui interviu acordat Televiziunii Române că în pachet intră şi partea de instruire şi simulatoare care sunt necesare pentru ca militarii români să poată fi antrenaţi pentru operaţionalizarea Wachkeeper X.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu