19 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asociaţie de proprietari, sancţionată pentru lista de întreţinere afişată la bloc
Asociaţie de proprietari, sancţionată pentru lista de întreţinere afişată la bloc

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a anunţat că a finalizat în cursul lunii octombrie 2023 o investigaţie la o asociaţie de proprietari din municipiul Hunedoara şi a constatat încălcarea dispoziţiilor: art. 58 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679; art. 5 alin. (1) lit. a) şi art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679!

Potrivit comunicatului ANSPDCP, asociaţia de proprietari a fost sancţionată contraventional cu amendă în cuantum de de 2487,25 lei pentru faptul că nu a adus la îndeplinire măsurile dispuse de Autoritate printr-un proces verbal de constatare/sancţionare de a transmite răspuns solicitărilor Autorităţii şi cu avertisment pentru că a dezvăluit, în mod ilegal, numele şi prenumele proprietarilor prin afişarea acestora la listele de întreţinere, fără ca persoanele vizate să îşi fi exprimat consimţământul pentru această prelucrare şi fără existenţa unei alte situaţii în care consimţământul nu este necesar.

(Citeşte şi O asociaţie de proprietari din Galaţi a primit 6 amenzi în valoare de 18.000 lei)

Sancţiunea a fost aplicată ca urmare a unei plângeri referitoare la o posibilă încălcare a prevederilor legale privitoare la prelucrarea datelor de către Asociaţia de Proprietari Bloc A1, ca urmare a dezvăluirii, fără temei legal, a numelui şi prenumelui proprietarilor prin afişarea acestora la listele de întreţinere.

În cadrul investigaţii s-a constatat că operatorul nu a respectat dispoziţiile legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal, acesta dezvăluind în mod ilegal numele şi prenumele proprietarilor prin afişarea acestora la listele de întreţinere, fără că persoanele vizate să îşi fi exprimat consimţământul pentru această prelucrare şi fără existenţa unei alte situaţii în care consimţământul nu este necesar, cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a) şi art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679.

(Citeşte şi 760 de controale la asociaţiile de proprietari din municipiul Galaţi)

De asemenea, ANSPDCP a aplicat şi măsuri corective, dispunând operatorului să ia măsurile necesare astfel încât, pe viitor, să se asigure conformitatea operaţiunilor de prelucrare cu dispoziţiile RGPD, respectiv să se evite prelucrarea datelor cu caracter personal fără consimţământul persoanelor vizate şi fără existenţa unei alte situaţii în care consimţământul nu este necesar şi să se evite dezvăluirea datelor persoanelor vizate în afara cazurilor prevăzute în mod expres de lege, potrivit E-Juridic.


Articole înrudite