15 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bătrânele MiG-uri ies la pensie! Luni, ultima zi de zbor
Bătrânele MiG-uri ies la pensie! Luni, ultima zi de zbor

Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române vor avea loc în data de 15 mai 2023, în cadrul ceremoniilor organizate cu acest prilej începând cu ora 11.00 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, iar de la ora 12:30 în Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” de la Bacău.
Activitatea de la Borcea se va desfăşura în prezenţa ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Programul evenimentelor va include ceremonii militare şi religioase, alocuţiuni şi acordarea unor distincţii onorifice, expoziţii statice, decolarea şi trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR, simultan de pe Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” şi de pe Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”.
Evenimentul se va încheia cu trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de pe cele două baze aeriene şi aterizarea acestora pe Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, unde vor fi stocate şi conservate.
În luna noiembrie a anului 2022, România a semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro. Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a, F-35, informează MApN.


Articole înrudite