20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bomboanele oferite cadou de Ziua Femeii au până la 10 E-uri
Bomboanele oferite cadou de Ziua Femeii au până la 10 E-uri

De 8 Martie cu siguranţă vom cumpăra o cutie de bomboane pentru a oferi un cadou şi a celebra Ziua Femeii, iar în acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline şi bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piaţa din România. În total au fost analizate 126 de produse.

Bomboană de ciocolată sau praline:
- desemnează produsul de mărimea unei singure înghiţituri, care constă din:
- ciocolată umplută sau:
- un singur tip de ciocolată sau o combinaţie de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 (Ciocolată, Ciocolată cu lapte, Ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte sau Ciocolată albă) şi alte substanţe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25% din greutatea totală a produsului.

! Conform Directivei 2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao şi din ciocolată destinate consumului uman.

Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” şi „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informaţii sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conţine:
- în cazul ciocolatei, minimum 43% din totalul de cacao în substanţă solidă uscată, inclusiv minimum 26% unt de cacao;
- în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% din totalul de cacao solidă uscată şi minimum 18% lapte în substanţă solidă uscată obţinut prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frişcă, sau din frişcă parţial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5% grăsime din lapte;
- în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16% cacao uscată degresată solidă.

Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor au rezultat urmatoarele:

Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari, aceştia variază între 0 - 10:
- 0.8% din produse au 10 aditivi alimentari;
- 0.8% din produse au 9 aditivi alimentari;
- 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari;
- 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
- 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
- 4% din produse au 5 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
- 16% din produse au 2 aditivi alimentari;
- 48% din produse au 1 aditiv alimentar.

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiţi frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
- toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componenţă lecitina (E 322);
- 25.39% dintre produsele studiate au avut în componenţă Poliricinoleatul de poliglicerină (E 476);
- 18.25% dintre produsele studiate au avut în componenţă acidul citric (E 330).

Din punctul de vedere al ingredientului principal:
- 70.63% au ca prim ingredient zahărul;
- 7.93% au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amăruie/ciocolata cu lapte/ciocolata neagră;
- 5.55% au ca prim ingredient siropul de glucoză;
- 5.55% au ca prim ingredient grăsimile vegetale;
- 4.76% au ca prim ingredient masa de cacao;
- 2.38% au ca prim ingredient crema de praline/crema cu aromă.
Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nuca de cocos.

ATENŢIE! Ingredientele sunt în cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.

Din punctul de vedere al conţinutului de substanţă uscată de cacao:
- 39.68% din produse menţionează cantitatea de substanţă uscată de cacao;
- Cantitatea de substanţă uscată de cacao variază între: 82% - 23%
- Valoarea energetică variază între 366 kcal şi 637 kcal raportată la 100 grame de produs;
- Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g şi 53 g raportată la 100 grame de produs;
- Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între 4.3 g şi 40 g raportată la 100 grame de produs;
- Cantitatea de zaharuri variază între 32 g şi 67.7 g raportată la 100 grame de produs.

"Cum poţi afla toate informaţiile de pe etichetele produselor într-o secundă? Descarcă GRATUIT Aplicaţia InfoCons şi află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare şi numărul de calorii din produsele scanate. Dacă eşti la cumpărături sau acasă, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să ştii despre produsele respective", transmite InfoCons.


Articole înrudite