Brandul de ţară al României valorează 141 de miliarde de dolari

 
Miercuri, 14 Octombrie 2015 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România se situează şi în acest an pe locul 48 într-un clasament al primelor 100 de ţări ca valoare a brandului de ţară, la fel ca şi în 2014, dar cu toate acestea valoarea brandului de ţară al României a crescut cu 11% până la 141 de miliarde de dolari, arată un studiu publicat de compania americană de consultanţă Brand Finance.

România este devansată în acest clasament de ţări precum Nigeria — locul 41, Iran — locul 46 sau Bangladesh — locul 47, dar se situează în faţa unor ţări precum Ungaria — locul 53, Grecia — locul 59, Slovacia — locul 60, Slovenia — locul 62 sau Bulgaria — locul 74.

La nivel global, Brand Finance susţine că scandalul Volkswagen, care a şters 191 miliarde de dolari (minus 4%) din valoarea brandului de ţară al Germaniei, care în prezent este evaluat la 4.200 miliarde de dolari. Brandul SUA a rămas cel mai valoros brand de ţară din lume, 19.703 de miliarde de dolari, în creştere cu 2% comparativ cu anul trecut. Pe locul secund se situează brandul Chinei, cu 6.314 miliarde de dolari, în scădere cu 1% comparativ cu 2014.

„Pe o piaţă globală, brandul de ţară este unul din cele mai importante active ale oricărui stat, încurajând investiţiile, adăugând valoarea exporturilor şi atrăgând turişti”, a declarat directorul Brand Finance, David Haigh.

Studiul Brand Finance Nation Brands calculează valoarea brandului unei ţări pe baza mai multor criterii grupaţi sub trei piloni: bunuri şi servicii, turism, investiţii şi societate, acestea fiind apoi corelate cu produsul intern brut al ţării respective.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu