Federaţia „Solidaritatea Sanitară” mută protestele în stradă

 
Luni, 25 Septembrie 2017 10:27
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biroul Executiv al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România a decis continuarea programului de proteste împotriva măsurilor adoptate de guvernanţi care conduc la semnificative scăderi ale veniturilor salariale şi la nedreptăţirea unor categorii întregi de salariaţi din sănătate, prin mutarea protestelor în stradă. Decizia a fost luată având în vedere indiferenţa dovedită de guvernanţi la apelul celor 10.000 de angajaţi din Sănătate care au participat de la începutul acestui an până în prezent la protestele online organizate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pe tema legii salarizării bugetarilor şi a contractului colectiv de muncă, dar şi ţinând cont de faptul că peste 75% dintre angajaţii din sănătate vor fi afectaţi de semnificative scăderi ale veniturilor începând cu 1 ianuarie 2018, respectiv 1 martie 2018.

Prima etapă a protestelor în stradă debutează cu pichetarea principalelor instituţii implicate în adoptarea acestor măsuri, după cum urmează:

- în data de 28.09.2017 în intervalul orar 14:00-16:00, pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Sănătăţii.

- în data de 29.09.2017 în intervalul orar 09:00-11:00, pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Sănătăţii.

A doua etapă a protestelor în stradă o constituie participarea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la mitingul din data de 04 octombrie 2017, completând revendicările organizatorilor cu propria listă de revendicări, specifice sectorului sanitar. În data de 30.09.2017 Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” va decide în privinţa demarării procedurilor prealabile grevei, având în vedere blocarea negocierilor desfăşurate pe tema contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar.

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” sunt cele indicate încă din timpul discuţiilor prealabile adoptării legii nr. 153/2017,  concentrate împotriva scăderii veniturilor angajaţilor determinate de această lege, respectiv:

- Renunţarea la intenţia de introducere a contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, care ar determina o scădere cu 22% a veniturilor nete ale angajaţilor, raportat la salariile din grilele anexă la legea nr. 153/2017.

- Eliminarea limitării sumelor aferente sporurilor pentru condiţiile de muncă la 30% din suma salariilor de bază stabilită de art. 25 din lege sau, alternativ, această limită să nu ia în considerare sporurile pentru lucrul în zilele libere/de sărbătoare, cheltuielile cu tariful orar pentru gărzile efectuate în baza unui contract de muncă cu timp parţial (ambele făcând parte din specificul activităţii din sectorul sanitar), indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă.

- Menţinerea drepturilor aferente sporurilor pentru condiţiile de muncă la nivelul procentual actual.

- Menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază şi gărzilor suplimentare în forma actuală.

- Acordarea drepturilor de hrană (tichete de masă sau norme de hrană echivalente) pentru perioada cuprinsă între 01 ianuarie 2018- 01 decembrie 2018. În forma actuală a legii angajaţii din sănătate vor pierde aceste drepturi pe perioada amintită, aceste pierderi echivalând cu o scădere medie a salariilor de 8%.

- Introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului Sănătate şi aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare.

- Aplicarea salariilor prevăzute în  grilă, pentru întreg personalul angajat în unităţile sanitare, inclusiv personalul nemedical (TESA) începând cu 1 martie 2018.

- Menţinerea drepturilor salariaţilor aferente concediilor de odihnă suplimentare.

- Acordarea indemnizaţiei de vacanţă începând cu data de 01 ianuarie 2018.

- Introducerea măsurilor de reformă a relaţiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu