16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
LEGE: Actele de stare civilă plastifiate sunt NULE
LEGE: Actele de stare civilă plastifiate sunt NULE

Modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naştere, căsătorie sau deces, este interzisă şi duce automat la anularea acestor acte, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare începând cu data de 02 mai 2022.

Nulitatea acestor documente va fi constatată de către ofiţerii de stare civilă, funcţionarii din cadrul direcţiei de evidenţa populaţiei sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României.

Plastifierea reprezinta acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, de cele mai multe ori, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule.

Legea nr. 105/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 412 din 29 aprilie 2022, modifică Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă prevede: „Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule. Nulitatea se constată de către ofiţerii de stare civilă, funcţionarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României”.

Aceeaşi lege stabileşte şi că părinţii nu vor mai putea pune copiilor mai mult de trei prenume.

Nu în ultimul rând, legea aduce o simplificare a procedurilor din domeniul actelor de stare civilă, ceea înseamnă, de fapt, reducerea timpului alocat soluţionării cererilor în legătură cu acestea.


Articole înrudite