05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai puţin de jumătate din populaţia României era conectată, anul trecut, la sistemele de canalizare
Mai puţin de jumătate din populaţia României era conectată, anul trecut, la sistemele de canalizare

Peste 9,39 milioane de locuitori erau conectaţi, la finele anului 2014, la sistemele de canalizare, iar reţeaua totală din România se situa la 28.659 de kilometri, în creştere cu aproape 2.100 km faţă de anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Astfel, în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare din România, anul trecut, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodăriile populaţiei şi din unităţile economice şi sociale, precum şi tratarea lor în staţii de epurare, s-a desfăşurat în 311 municipii şi oraşe şi în 760 comune.

Conform INS, la 31 decembrie 2014, lungimea totală a reţelei de canalizare din România se situa la 28.659,5 km, din care 20.977,2 km în municipii şi oraşe. Comparativ cu anul precedent, în anul 2014, lungimea reţelei de canalizare s-a extins cu 2.099,9 km, respectiv cu 826,9 km în mediul urban şi cu 1.273 km în mediul rural.

Pe de altă parte, 9.391.503 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 47,1% din populaţia României.

În privinţa epurării apelor uzate, populaţia cu locuinţele conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a fost, în 2014, de 8.998.262 persoane (45,1% din populaţia ţării).

Sursa datelor INS o constituie cercetările statistice anuale: A.C. „Alimentarea cu apă, canalizarea, salubritatea şi distribuţia energiei termice” - chestionar completat de unităţile cu activităţi de utilitate publică de interes local, direcţiile domeniului public, primăriile municipale, orăşeneşti şi comunale, G.N. „Distribuţia gazelor naturale” - chestionar completat de societăţile comerciale, care au ca obiect de activitate comercializarea gazelor naturale către consumatorii industriali şi casnici, respectiv AS-AU-POP - Locuitorii cu locuinţele conectate la sistemele de canalizare.

Cercetările statistice sunt exhaustive şi se adresează instituţiilor administraţiei publice locale (prefecturi şi consilii locale), regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu activităţi de utilitate publică de interes local, în număr de circa 3.700. 


Articole înrudite