16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parlamentul îşi reia astăzi activitatea
Parlamentul îşi reia astăzi activitatea
Conform procedurilor parlamentare, sesiunea va debuta atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor cu alegerea noilor structuri de conducere - Birourile Permanente, excepţie făcând preşedinţii. Funcţiile din Biroul Permanent şi cele de la conducerea comisiilor se negociază, pe baza algoritmului politic, la începutul legislaturii, partidele urmând să-şi nominalizeze reprezentanţii pentru acestea la începutul fiecărei sesiuni. Însă, în urma modificărilor apărute în structura politică a Parlamentului şi a apariţiei deciziei Curţii Constituţionale care recunoaşte existenţa grupului de deputaţi independenţi şi dreptul acestora la funcţii în structurile de conducere, alegerea noilor Birouri Permanente nu se anunţă a mai fi o formalitate.
Liderul senatorilor independenţi, Şerban Mihăilescu, a anunţat, la sfârşitul sesiunii parlamentare trecute, că va solicita o renegociere a tuturor funcţiilor din structurile Senatului, folosind ca precedent respectiva decizie a Curţii Constituţionale.
Pentru senatori, o mare "restanţă" a rămas validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, după ce hotărârile prin care, în decembrie, a fost numit noul CSM au fost anulate de Curtea Constituţională. Totodată, un proiect legislativ de importanţă majoră pe care Senatul îl va avea în dezbatere va fi cel al legii de aplicare a noului Codul Penal, aflat în lucru la comisia juridică.
În ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, conform declaraţiilor preşedintelui acestui for, Roberta Anastase, prioritară este adoptarea legislaţiei în domeniul muncii, care, mai înainte, va trebui să treacă de Senat. Ea a adăugat că, în calitate de iniţiator, o altă prioritate este legea bonelor, în cazul căreia Camera Deputaţilor este for decizional. "Cred că este o lege de care România are nevoie şi mai ales mamele în această perioadă", a afirmat Anastase.
Printre restanţele de la comisii se numără cazul Dan Păsat şi proiectul de lege care vizează taxa de solidaritate. În ceea ce priveşte solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a declarat pentru AGERPRES că acest subiect va fi discutat în prima şedinţă a forului de la începutul noii sesiuni.

Articole înrudite