16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii, precizând că "în acest an sunt premisele de a ieşi din recesiune" şi că acest lucru se vede după încasările la buget şi indicatori.
"Avem, avem suficienţi. Şi pentru la anul, pentru că economia funcţionează. Avem bani, sigur, sigur că noi ne dorim să ieşim din recesiune şi cred că în anul acesta sunt premisele de a ieşi din recesiune", a spus ministrul Finanţelor, înainte de şedinţa BPN al PDL.
Întrebat după ce şi-a dat seama că "sunt premise de a ieşi din recesiune", ministrul de Finanţe a spus că acest lucru se vede "după încasările la buget şi indicatori - exportul".
FMI şi Comisia Europeană apreciază rezultatele "foarte bune" obţinute de România în cadrul acordului stand by, a declarat Ialomiţianu, adăugând că încasările din TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010.
"Noi am discutat despre rezultatele prevăzute în acordul care se va încheia la sfârşitul lunii martie. Sunt nişte rezultate foarte bune, apreciate de FMI şi Comisia Europeană. Rezultatele pe TVA sunt bune. Încasările din TVA ne-au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în deficitul de 6,5%", a spus Ialomiţianu.
Încasările din TVA, accize şi venituri nefiscale au avut cea mai mare contribuţie la creşterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea încasărilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit şi contribuţiile la asigurări sociale, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Deficitul bugetar înregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Veniturile încasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei şi au fost cu 7,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Creşterea încasărilor s-a înregistrat în principal la impozitele pe bunuri şi servicii, respectiv taxa pe valoare adăugată (+14,3%) şi accize (+11,5%), precum şi la venituri nefiscale (+18,5%). Discrepanţele faţă de anul precedent, deşi au avut un trend descendent, au înregistrat valori importante la impozitul pe venit (-3,2%), impozitul pe profit (-4,9%) şi contribuţii de asigurări sociale (-4,5%). Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB.

Articole înrudite