25 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 60% dintre români consideră că ţara e protejată de calitatea de membru NATO
Peste 60% dintre români consideră că ţara e protejată de calitatea de membru NATO

60,2% dintre români consideră că ţara noastră este protejată în situaţia unui conflict în regiune de calitatea de membru NATO iar 49,3% sunt de acord cu creşterea cheltuielilor pentru Apărare, arată un sondaj INSCOP dat publicităţii joi.
Pe de altă parte, 25,5% dintre respondenţi consideră că apartenenţa la NATO nu protejează România iar 14,3% nu au ştiut să răspundă sau nu au răspuns.
Sondajul mai relevă că, deşi aproape jumătate dintre români sunt de acord cu creşterea bugetului Apărării, 33% nu sunt de acord. 17,4% din cei intervievaţi nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă.
Potrivit INSCOP, 29,5% dintre respondenţi se declară foarte îngrijoraţi şi 32,4%, îngrijoraţi de conflictul dintre Ucraina şi Rusia. Sunt puţin îngrijoraţi 24,7% dintre respondenţi, în timp ce 11% nu sunt deloc îngrijoraţi. 0,8% spun că nu au auzit de conflict, în timp ce 1,6% nu ştiu sau nu răspund.
În ceea ce priveşte relaţiile româno-ruse, 44,9% dintre cei intervievaţi consideră că acestea vor rămâne la fel în următoarea perioadă. 31,6% cred că relaţiile se vor înrăutăţi, în timp ce 9% cred că se vor îmbunătăţi. Nu ştiu sau nu răspund 14,5% dintre respondenţi.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 1-7 mai. Eroarea maximă admisă a datelor sondajului este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.


Articole înrudite