29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Petrecerile zgomotoase din mediul rural vor putea fi amendate
Petrecerile zgomotoase din mediul rural vor putea fi amendate

Organizarea de petreceri private cu muzică tare în mediul rural va intra sub incidenţa normelor legale şi vor putea fi amendate, aşa cum deja se întâmplă la oraş, în mediul urban.
Normele legale actuale ce sancţionează organizarea de petreceri private cu muzică tare vor începe să fie aplicate, din 13 ianuarie, şi mediului urban, şi celui rural, în egală măsură, deoarece o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) a eliminat sintagma "în mediu urban" din prevederile legate de amenzile aplicabile pentru petrecerile zgomotoase.
Este vorba despre Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice care stabileşte că este contravenţie "organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban".
Sintagma "în mediul urban" a fost stabilită ca fiind neconstituţională de către CCR în vara acestui an. Judecătorii îşi motivează decizia spunând că această contravenţie are scopul asigurării respectării vieţii private în sfera relaţiilor dintre particulari, însă norma contravenţională protejează doar drepturile persoanelor din mediul urban.
"Curtea reţine că între locuitorii din mediul urban şi aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viaţă privată, şi anume garantarea liniştii în spaţiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv şi raţional de vreme ce rezultatul faptei ilicite - tulburarea liniştii - este acelaşi pentru toţi locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban", se arată în Decizia nr. 368/2022.
Legea 61/1991 prevede o amendă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 lei, sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii, pentru cei care ţin petreceri zgomotoase în mediul urban şi, mai nou, şi în mediul rural. *foto: Nuntaşa energică


Articole înrudite