05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primar şi directoare de şcoală, vacanţă în locul elevilor, pe fonduri europene
Primar şi directoare de şcoală, vacanţă în locul elevilor, pe fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

ŢAGA MARIAN, la data faptelor primar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual,

TUDOR CRISTINA DANIELA, la data faptelor director al Şcolii Gimnaziale „Apostol Arsache”, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual,

ŞERBAN ALEXANDRU, la data faptelor viceprimar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene
- fals intelectual,

COARDĂ STELIAN, la data faptelor angajat al primăriei comunei Vedea, judeţul Giurgiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual,

S.C.HOFNER COM S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2019, Şcoala Gimnazială „Apostol Arsache” din comuna Vedea, judeţul Giurgiu, condusă de inculpata Tudor Cristina Daniela, s-a calificat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene („SCOP – Şcoală, Comunitate, Oportunitate, Participare”) prin care elevii acesteia urmau să beneficieze de o tabără de şapte zile în Staţiunea Rânca, judeţul Gorj, activitate care, din cauza pandemiei de Covid-19, a fost amânată până în anul 2021.
Concret, tabăra a fost organizată de SC Hofner Com S.R.L, în perioada 05 – 11.07.2021, pentru un număr de 45 elevi şi cinci însoţitori, conducătorul grupului fiind directorul Şcolii Gimnaziale „Apostol Arsache”, Tudor Daniela Cristina.
În momentul în care grupul de copii şi profesori a ajuns la pensiune, elevii ar fi fost anunţaţi că vor sta de fapt doar patru nopţi din totalul celor şase (conform contractului).
La data de 09.07.2021, după plecarea copiilor din tabără, la pensiunea respectivă s-ar fi cazat, până în data de 11.07.2021, inculpatul Ţaga Marian împreună cu mai multe persoane (rude şi prieteni), fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare şi masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor.
De asemenea, în perioada 05 – 09 iulie 2021, la pensiune s-ar fi cazat alte cinci persoane, invitate de Tudor Daniela Cristina, costurile cu cazarea şi masa fiind acoperite tot din fondurile nerambursabile destinate elevilor.
Ulterior, la data 12.07.2021, edilul Ţaga Marian împreună cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, ar fi aprobat un proces-verbal de recepţie servicii de organizare tabără de vară, în care ar fi atestat în mod nereal că acea activitate s-ar fi desfăşurat conform condiţiilor în baza cărora au fost obţinute fondurile europene. Înscrisul respectiv împreună cu alte documente ar fi fost depuse de SC Hofner Com S.R.L la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care a decontat suma de 53.298 lei, aferentă organizării taberei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, potrivit DNA.


Articole înrudite