13 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nicolas Sarkozy a prezidat ieri o reuniune în cadrul căreia s-a discutat despre războiul contra delicvenţei în cadrul comunităţilor de romi, urmând a se clarifica situaţia tuturor departamentelor franceze şi a se hotărî desfiinţarea tuturor taberelor ilegale. Purtătorul de cuvânt al Partidulul Socialist (opoziţie) vede în aceste acţiuni o situaţie scandaloasă, iar mediul asociativ deplânge a "stigmatizare etnică a delicvenţei".
Situaţia romilor din Franţa ar putea face însă ca această ţară să se opună intrării României în Spaţiul Schengen. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche şi-a arătat nemulţumirea faţă de situaţia romilor şi de modul în care guvernul român se ocupă de această problemă. "Am fost de două ori la Bucureşti, primul ministru mi-a promis că va numi un secretar de stat care se va ocupa de integrarea  propriilor lor cetăţeni", a spus Lellouche la Radio France Info. Sunt doar patru poliţişti români la Paris care ajută la dezmembrarea reţelelor mafiote. Pierre Lellouche s-a arătat scandalizat de faptul că, în ciuda fondurilor Europene primite, România nu rezolvă problema integrării cetăţenilor romi şi a spus că în asemenea condiţii ar putea să nu intre în Spaţiul Schengen. "De  la extinderea Europei înspre est, odată cu venirea masivă a romilor în special din Romania şi Bulgaria, am descoperit că sunt în această regiune 11 milioane de romi, dintre care 9 milioane au paşaport european. Aceştia trăiesc  în condiţii scandaloase, uneori inumane în ţările lor de origine, nu sunt şcolarizaţi, trăiesc izolaţi de comunitate. Integrarea nu se face deşi Europa varsă mulţi bani. Doar România primeşte 20 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Noi plătim 5 miliarde de euro pe an pentru acest lucru, numai că banii nu sunt folosiţi pentru integrare", a spus secretarul de stat francez.
Rezolvarea situaţiei este cu atât mai presantă pentru francezi, cu cât, din 2007 rata infracţionalităţii a crescut în Paris şi în regiunea pariziană cu 140% în fiecare an. Acest lucru s-a întâmplat din cauza reţelelor infracţionale, organizate în special din minori care fură, cerşesc agresiv, se prostiuează, în vreme ce capii reţelelor trăiesc în România. Aceştia trăiesc în tabere la marginea marilor oraşe. "Numai în Seine-Saint Denis (lângă Paris) sunt 62 asemenea tabere", a mai declarat Lellouche.
Teodor Baconschi a ţinut să amintească faptul că România a cerut o strategie europeană de integrare a romilor încă din 2008, la un an după aderarea la UE. “Aceasta este o problemă...a întregii comunităţi europene. Trebuie să să luăm foarte repede măsuri la nivel comunitar...pentru incluziunea populaţiei rome”, a declarat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Articole înrudite