25 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dacă Nicolae Ceauşescu ar candida la alegerile prezidenţiale avându-i contracandidaţi pe preşedinţii partidelor politice din România, adică Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Marian Sârbu, 41% dintre români l-ar vota, potrivit unui sondaj IRES dat publicităţii luni. Intenţia de vot vine pe fondul situaţiei în care 63% dintre respondenţi cred că înainte de 1989 trăiau mai bine, în comparaţie cu doar 23% care spun că nu trăiau bine, iar 9% spun că trăiau la fel, potrivit sondajului remis Ziare.com.
Peste jumătate dintre români, adică 57%, cred că înainte de Revoluţie era mai bine, 21% spun că era mai rău, 15% spun că era la fel, iar 5% nu răspund. Întrebaţi dacă Nicolae Ceauşescu a fost un conducător bun sau rău, 49% dintre respondenţi spun că a fost unul bun, 15% cred că a fost unul rău, iar 30% susţin că nu a fost nici bun, nici rău. Raportul se schimbă însă atunci când este vorba de Elena Ceauşescu, luând în considerare că 67% cred a fost un conducător rău, 15% - nici bun, nici rău, iar 9% spun că a fost un conducător bun.

37% dintre români regretă căderea comunismului

37% dintre respondenţi au spus că regretă căderea comunismului, 57% nu regretă acest fapt al istoriei, iar 5% nu au vrut să răspundă la această întrebare. Cât despre PCR, 30% dintre respondenţi au recunoscut că au făcut parte din Partidul Comunist Român, 57% cred că în prezent partidele comuniste nu ar trebui interzise prin lege şi doar 13% sunt categorici şi le-ar interzice.

Cei care l-au condamnat la moarte pe Ceauşescu ar trebui pedepsiţi

68% dintre respondenţi sunt de părere că cei care l-au condamnat la moarte pe Ceauşescu ar trebui să fie pedepsiţi şi numai 15% l-ar fi condamnat la moarte dacă ar fi făcut parte din juriul de la proces. 80% cred că soţii Ceauşescu nu au avut parte de un proces corect şi 23% sunt convinşi că şi-a meritat soarta. În ceea ce priveşte recenta deshumare, 87% dintre respondenţi au declarat că au auzit despre asta la televizor şi doar 26% se îndoiesc că soţii Ceauşescu nu ar fi îngropaţi în Cimitirul Ghencea.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 21 - 23 iulie, pe un eşantion de 1.460 de invidizi de peste 18 ani, iar eroarea maximă tolerată este de +/- 2,7%.

Articole înrudite