25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România nu va avea probleme în aplicarea măsurilor de „înverzire”
România nu va avea probleme în aplicarea măsurilor de „înverzire”
România nu va avea probleme în aplicarea măsurilor de „înverzire” propuse în noua Politică Agricolă Comună (PAC) pentru că deţine deja zone de interes ecologic, care vor putea fi eligibile la plată, începând cu 2014, a declarat, luni seară, la Bruxelles, comisarul european Dacian Cioloş.
„Cred că în România nu o să fie o problemă aplicarea acestei măsuri de înverzire, respectiv păstrarea unui procent de 7% din suprafaţa fermei în interes ecologic pentru că acolo s-au păstrat bine anumite reflexe şi din acest punct de vedere. Numai în zona de sud a ţării, unde suprafaţa arabilă e cea mai compactă, se găsesc benzi forestiere care există deja sau sunt în curs de plantare. La fel pe marginea canalelor de irigaţii sunt benzi care nu se pot cultiva şi margini de parcele care nu se pot utiliza tot timpul”, a precizat comisarul european Dacian Cioloş.
Oficialul european a menţionat că aceste suprafeţe nu sunt eligibile la plată în prezent, însă după 2014, prin propunerea de înverzire, va exista un sprijin financiar prin noua Politică Agricolă Comună.
„Nu numai că suprafeţele acestea vor fi eligibile pentru plată din 2014, în limita a 7% din dimensiunea fermei, dar chiar vom încuraja agricultorii să le menţină. Chiar dacă nu au o valoare agronomică pentru cultură, aceste zone verzi au o valoare legată de biodiversitate şi de mediu”, a adăugat comisarul european.
Tot din 2014, agricultorii vor avea posibilitatea unei echivalări cu alte măsuri de agromediu din Pilonul II, dacă nu vor alege să acceseze fonduri pe aceste măsuri de înverzire propuse pe Pilonul I din PAC.
„Dacă unii agricultori nu aleg să facă aceste măsuri propuse în Pilonul I, vor avea posibilitatea din 2014 de a alege alte măsuri de agromediu care pot fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care le sunt mai specifice sau mai adaptate pe specificul lor. Practic, vor putea să echivaleze programele de agromediu cu această parte de înverzire din pilonul I. Ne gândim la o măsură prin care să oferim statelor membre o susţinere financiară pentru stimularea acoperirii solului cu culturi oleaginoase sau proteajinoase, care îmbunătăţesc solul în azot şi vom putea asigura astfel o echivalare. De exemplu, dacă un fermier care va aplica pe această măsură de agromediu propusă în Pilonul II şi are un minim de procent în fermă acoperit cu astfel de culturi favorabile pentru calitatea solului în azot va putea echivala cu măsura respectivă şi măsurile de înverzire din Pilonul I”, a adăugat comisarul european.
Nu în ultimul rând, Cioloş a subliniat că vor exista propuneri ca jumătate din procentul de înverzire de 7% să poată rămâne individual la nivelul fermei, iar cealaltă jumătate să poată fi gestionată la nivel regional, de mai multe ferme sau comune, pentru a se pune în valoare astfel suprafeţele verzi care există în zona respectivă.


Articole înrudite