18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii fug de la oraş la sat
Românii fug de la oraş la sat

În ultimii patru ani, aproape jumătate de milion de români au lăsat apartamentul la bloc pentru o casă la ţară.
Sute de mii de români decid, an de an, să părăsesască oraşele şi să se mute la sat. Mai exact, circa 451.200 români au migrat, în perioada 2010-2013, din mediul urban în mediul rural, potrivit datelor oficiale privind migraţia internă centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În acelaşi timp, au fost şi români care s-au mutat de la sat la oraş, însă numărul acestora a fost mai mic: de circa 311.500, în cei patru ani la care ne referim.
Dacă ne referim doar la anul 2013, de la oraş la sat au migrat 102.710 persoane, iar în sens invers, 74.023 persoane, arată datele INS.
Explicaţiile acestei tendinţe, care s-a accentuat în ultimii zece ani, sunt multiple. O categorie socială aparte este reprezentată de persoanele care îşi cumpără locuinţe în ansambluri rezidenţiale noi, multe dintre acestea fiind construite în afara marilor oraşe, inclusiv la periferiile acestora. Astfel, aceste persoane au avantajul confortului şi aerului curat de la ţară, fiind totodată aproape de oraş şi continuând să lucreze în marile centre urbane. Iată de ce, în ultimii ani, comunele din jurul oraşelor mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Braşov s-au umplut de orăşeni care caută o viaţă mai tihnită în timpul lor liber.
O altă categorie de persoane sunt pensionarii, mulţi dintre aceştia luând decizia de a-şi petrece bătrâneţile la ţară, la casa părintească, lăsându-i pe copii să locuiască în apartamentul de la bloc sau pur şi simplu vânzând locuinţa din oraş. Un mare rol în luarea acestei decizii îl are şi costul cu întreţinerea lunară a locuinţei de la oraş, incluzând aici cheltuielile de la bloc, cele cu apa, curentul, gazele, încălzirea etc. La ţară, scapi de multe dintre acestea şi mai ai şi posibilitatea de a cultiva în grădină propriile legume şi fructe.
Printre motivele pentru care românii decid să se mute de la oraş la sat se mai numără: criza din ultimii ani care a sărăcit populaţia din mediul urban, retragerea într-o zonă cu costuri de trai reduse, fuga de aglomeraţie şi de stres, precum şi faptul că au o calitate a vieţii mai bună cu acelaşi venit lunar.


Articole înrudite