22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şoferi, vi se pregătesc amenzi grele! Cine va circula fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari
Şoferi, vi se pregătesc amenzi grele! Cine va circula fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari

Senatul a adoptat, zilele trecute, o serie de modificări ale legii RCA, prin care se introduc amenzi foarte mari pentru şoferii care sunt prinşi că circulă fără RCA sau au asigurarea auto suspendată. Amenzi grele se vor aplica şi în cazul în care nu-şi imobilizează maşina într-un spaţiu privat.

Noile amenzi sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 15.000 de lei în funcţie de tipul de autovehicul, potrivit modificărilor la legea RCA, adoptate luni de Senat. În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei.

În cazul în care şoferul optează pentru suspendarea RCA, maşina trebuie scoasă de pe domeniul public!

Noile reglementări prevăd ca asiguratul va putea solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiate pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul RCA iniţial şi menţionează data de începere şi de încheiere a suspendării. Perioada de suspendare este de minimum o lună şi nu poate depăşi perioada dintre data suspendării şi data la care contractul RCA încetează.

Asigurătorul prelungeşte perioada pentru care a preluat răspunderea cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act adiţional.

Pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, asiguratul este obligat să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează contravenţional.

Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului maşinii, cât şi deţinătorilor mandataţi să conducă acea maşină, care trebuie menţionaţi la încheierea asigurării RCA.

Şoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligaţia de a-şi imobiliza maşina într-un spaţiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancţionati cu următoarele amenzi:
a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;
b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;
c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinaţie:(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;
d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate de către:
- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;
- personalul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (n.a. CNAIR) care efectuează control pe reţeaua de drumuri naţionale din România prin intermediul sistemelor de camere video cu rol de a identifica si de a înregistra numerele de înmatriculare/înregistrare ale vehiculelor.

În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o maşină pentru care asigurarea este suspendată pot fi sancţionaţi şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofiţerii şi agenţii de Poliţie.
Un alt amendament adoptat de Senat este acela că toate aceste amenzi scad la jumătate dacă sunt plătite în maxim 15 zile.

Proiectul de lege adoptat de Senat cuprinde şi alte modificări majore RCA precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea franşizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar proiectul legislativ urmează să fie dezbătut şi adoptat în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Citește și Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024


Articole înrudite