25 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Testare antidrog în şcoli şi facultăţi
Testare antidrog în şcoli şi facultăţi

Pe fondul creşterii consumului de droguri din ultima perioadă, în special în rândul tinerilor, parlamentarii propun, printr-un proiect de lege pus marţi în dezbatere la Senat, ca poliţiştii să poată face controale în şcoli sau facultăţi, pentru a vedea dacă elevii ori studenţii au consumat droguri. Aceste controale vor fi făcute fie în cadrul unor acţiuni iniţiate de poliţişti, fie la solicitarea directorilor de şcoală.

Totodată, controalele se efectuează cu colaborarea unui psiholog din cadrul unităţii de învăţământ, al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, potrivit procedurii de efectuare a controlului care se aprobă prin ordin comun al ministrului educaţiei, al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor şi ţinând seama de specificul psiho-emoţional al acestora.

Dacă în urma controlului un elev este depistat pozitiv, poliţia va informa părinţii sau tutorele legal, în vederea exprimării acordului pentru prelevarea de probe biologice pentru stabilirea tipului de substanţă psihoactivă depistată. În cazul studenţilor, poliţia informează părinţii ori tutorele legal şi solicită acordul persoanei pentru prelevarea de probe biologice.

Recoltarea mostrelor biologice, în urma exprimării acordului se face în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale:
a) în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;
b) în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;
c) în interiorul unităţilor medico-legale. (sursa reperul.ro)

Citeşte şi Amenzi pentru minorii care fumează în spaţiile publice

Articole înrudite