16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un Black Friday mai sigur cu Aplicaţia InfoCons: Scanează produsele electronice şi electrocasnice!
Un Black Friday mai sigur cu Aplicaţia InfoCons: Scanează produsele electronice şi electrocasnice!

Indiferent de promoţie, ai aceleaşi drepturi. Un produs redus nu înseamnă şi o reducere a drepturilor tale.
InfoCons te ajută să fii informat! Ai încredere, înainte de a cumpăra, informează-te, testează, cunoaşte-ti drepturile şi numai după aceste etape, cumpără.
De Black Friday, Aplicaţia InfoCons îţi sare ajutor prin noua facilitate dedicată electronicelor şi electrocasnicelor.
Aplicaţia Gratuită InfoCons face posibilă scanarea codului QR de pe eticheta energetică a produselor electrocasnice şi a dispozitivelor electronice, pentru aflarea informaţiilor precum: Calculator pentru consumul de energie; Clasa energetică; Producător; Informaţii Generale; Compararea cu alte produse similare; Reciclare; Posibilitatea de a depune o sesizare.
Din categoria produselor electrocasnice şi a dispozitivelor electrice ale căror coduri QR pot fi scanate cu Aplicaţia Gratuită InfoCons fac parte: Frigidere; Maşini de spălat vase; Maşini de spălat haine; Uscătoare; Televizioare şi monitoare pentru computer.
Aplicaţia Gratuită InfoCons facilitează totodată verificarea corectitudinii informaţiilor afişate pe produsele electrocasnice şi dispozitivele electrice. Astfel, prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică pot fi comparate informaţiile generate de aplicaţie cu informaţiile înscrise pe produs, pentru a observa dacă produsul respectiv se încadrează într-adevăr în clasa menţionată pe etichetă sau dacă, dimpotrivă, informaţiile diferă.
InfoCons sfătuieşte consumatorii care doresc să achiziţioneze produse în perioada Black Friday să: monitorizeze timp de 30 de zile preţurile produsului pe care doresc să îl achiziţioneze, pentru ca reducerea să fie una reală; verifice la momentul achiziţiei dacă produsul se află pe stoc; verifice dacă preţul afişat este integral (conţine sau nu TVA); fie atenţi dacă preţul include şi costurile de livrare ale produsului; verifice, înainte de a trimite comanda, dacă preţul fiecărui produs din coşul de cumărături este acelaşi cu preţul redus indicat atunci când a fost ales produsul.
Comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii. Pe website-ul acestuia trebuie publicate o serie de informaţii: Datele de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscală etc.); Caracteristicile esenţiale ale produsului; Preţul cu toate taxele incluse; Cheltuielile de livrare, dacă este cazul; Modalităţile de plată şi de livrare; Perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului; Durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs; Existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.
Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ langă preţul anterior, barat; fie prin menţiunile „preţ nou” - „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare; fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.
„Black Friday sau mai bine spus «Vinerea Neagră» ar trebui să fie un moment, o zi, însă în România a devenit o săptămână, o lună sau chiar mai mult. O perioadă care este mai mult pentru marketing. Indiferent de perioadă, cetăţeanul în calitatea lui de consumator să nu uite că indiferent de cuantumul reducerii, nu avem reducere la drepturi. Avem aceeaşi garanţie de 2 ani pentru produsele de folosinţă îndelungată, avem acelaşi drept de a returna produsele cumpărate online în termen de 14 zile, avem aceleaşi drepturi de a fi informaţi cu privire la caracteristicile produselor, însă degeaba avem drepturi, dacă nu le exercităm. Cred că Black Friday ar putea fi o zi, o săptămână, o lună sau chiar mai mult, în care fiecare dintre noi, cu o9atiudine, să ne exercităm drepturile, să ne informăm înainte de a cumpăra, să scanăm produsele electronice şi electrocasnice cu Aplicaţia InfoCons şi să luăm în calcul costul real al produselor, mai ales pentru electronice şi electrocasnice şi din punct de vedere al consumului de electricitate pentru perioada de durabilitate sau măcat pentru cei doi ani de garanţie”, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Citește și În ce zi va fi Black Friday 2022


Articole înrudite