23 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
4 moduri de a îmbunătăţi sănătatea dentară a animalelor de companie
4 moduri de a îmbunătăţi sănătatea dentară a animalelor de companie

Potrivit Societăţii Americane de Stomatologie Veterinară (AVDS), 80% dintre câini şi 70% dintre pisici prezintă semne de boli ale gurii de la vârsta de 3 ani. Din moment ce februarie este „Luna sănătăţii dentare a animalelor de companie”, este momentul potrivit pentru a aduce această problemă în prim-plan.
Iată patru moduri prin care poţi îmbunătăţi sănătatea dentară a câinelui sau a pisicii. Folosind aceste tehnici, poţi fi sigur că pupicii de la căţei şi pisici pe care le primeşti vor fi mai plăcute!
După unele estimări, doar 1% dintre proprietarii de animale spală dinţii câinelui sau pisicii cu regularitate.
Această statistică uimitoare nu este menită să servească drept un rechizitoriu pentru proprietarii de animale de companie care neglijează stomatologia, ci mai degrabă să ilustreze că suntem cu toţii atenţi. Ducem vieţi ocupate şi ne luptăm să găsim timp să ne îngrijim în mod constant proprii dinţi, cu atât mai puţin să examinăm cei 42 de dinţi permanenţi pe care îi veţi găsi de obicei în gura unui câine.
În multe privinţe, dinţii câinelui sau pisicii dvs. sunt la fel de importanţi pentru sănătatea şi bunăstarea lor precum incisivii, caninii şi molarii proprii. Ca şi în cazul oamenilor, dinţii animalului dvs. de companie sunt de importanţă vitală pentru consumul de alimente, igiena adecvată şi sănătatea generală. Igiena orală este o componentă cheie a îngrijirii animalelor de companie.

1. Examene stomatologice periodice
Nimănui nu-i place să meargă la dentist – nici măcar câinele sau pisica ta. Cu toate acestea, examenele dentare veterinare sunt importante pentru menţinerea sănătăţii bucale a animalului dvs. de companie. În cele mai multe cazuri, veterinarul dumneavoastră poate examina dinţii animalului de companie în camera de examen – fără a fi nevoie de anestezie – cu condiţia ca pisica sau câinele dumneavoastră să se dovedească cooperanţi şi să nu aibă probleme dentare severe. Frecvenţa curăţărilor profesionale de care are nevoie câinele sau pisica dumneavoastră depinde de vârsta lor şi de starea de sănătate a dinţilor. În timp ce un animal de companie tânăr cu dinţi sănătoşi poate necesita o vizită la stomatolog doar o dată pe an (sau chiar o dată la câţiva ani pentru unele feline), un animal de companie în vârstă care demonstrează boli dentare poate avea nevoie de îngrijire profesională la fiecare şase luni.

2. Hrana
Din punctul de vedere al dentistului veterinar, nu toate alimentele pentru animale sunt la fel. În general, alimentele uscate sunt mai bune decât alimentele umede, deoarece acestea din urmă tind să se lipească de gura câinilor şi pisicilor, facilitând  acumularea de placă care poate provoca boli stomatologice. Dar unele alimente pot ajuta la curăţarea dinţilor animalelor prin sablarea lor în timp ce pisica sau câinele mestecă.

3. Periaj regulat cu produse specifice animalelor de companie
Într-o lume perfectă, ai spăla dinţii animalului tău zilnic. Mulţi medici veterinari, totuşi, recunosc această frecvenţă ca fiind nerealistă şi susţin că mai multe periaje săptămânale vor fi suficiente. Şi chiar şi un periaj ocazional este mai bine decât deloc. Rugaţi medicul veterinar să vă ajute să alegeţi o periuţă de dinţi şi o pastă specifice animalelor, pentru a asigura siguranţa pisicii sau câinelui dumneavoastră. Stabilind o rutină consecventă şi răsplătindu-vă animalul de companie cu bunătăţi, puteţi stimula un nivel de cooperare şi puteţi face procesul de periaj mai uşor. Între periaje, merită să igienizaţi gura animalului dvs. de companie cu o clătire orală sau un şerveţel, care poate reduce placa. Aceste produse sunt echivalentul apei de gură pentru oameni.

4. Jucării şi recompense pentru curăţarea dentară
Cine ştia că jucăriile pentru animalele de companie şi recompensele ar putea oferi atât de multă valoare? Produsele potrivite aprobate de stomatologi îţi vor distra animalul de companie sau vor oferi o gustare sănătoasă – în acelaşi timp lucrând cu magia de curăţare a dinţilor. Veterinarul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la jucăriile şi tratările care sunt sigure şi utile pentru a încetini agravarea bolilor dentare la pisica sau câinele dumneavoastră. Jucăriile de mestecat cauciucate, pliabile, tind să aibă rezultate bune din punct de vedere igienic, la fel ca şi recompensele aprobate care previn tartrul, cariile şi bolile dentare.


Articole înrudite