18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Broasca orientală cu burta de foc este extrem de activă şi în captivitate
Broasca orientală cu burta de foc este extrem de activă şi în captivitate

Broasca orientală (chinezească) cu burta de foc, originară de pe continentul asiatic, este cea mai cunoscută din specia sa şi mai des întâlnită ca animal de companie.

Există mai multe specii de broaşte cu burta de foc, toate făcând parte din clasa Bombina. Broaştele orientale cu burta de foc sunt relativ mici şi sunt viu colorate, având pielea acoperită de negi pe partea ventrală. Spatele lor este colorat în verde deschis spre verde închis (uneori maro) cu pete negre, iar burta are nuanţe vii de roşu şi portocaliu cu pete negre. Aceste culori pot varia în funcţie de temperatura, de nivelul de stres şi de alţi factori. Femelele sunt mai mari decât masculii.

Pentru a-i crea un habitat adecvat se poate pune în acvariu un vas care să aibă un nivel scăzut de apă, cu muşchi şi plante artificiale sau un substrat înclinat cu pietriş. Dacă punem plantele naturale cele mai indicate sunt: feriga, diferite specii de criptocorine, diferite specii de anubias şi hornwort, care au nevoie de lumină mai puţină. Când frunzele cresc sau plutesc la suprafaţa apei, broaştele vor sta pe ele. Ca plantele de uscat sunt indicate iedera, filodendronul, viţa de vie, feriga, potrivit www.animalutul.ro.

Broasca orientală (chinezească) cu burta de foc este rapidă şi căţărătoare desăvârşită de aceia trebuie să ne asigurăm că acoperişul închide bine acvariului, pentru a le împiedica să evadeze. Este extrem de activă, sare, înoată şi în captivitate preferă compania altor broaşte din rasa sa.

Acestea nu au nevoie de lumină artificială. Preferă temperaturile pe care oamenii le consideră optime pentru ei. Temperatura din acvariu trebuie să fie între 21 — 26 grade Celsius (în funcţie de sezon), iar noaptea între 16 — 21 grade Celsius (în funcţie de sezon).

Hrana trebuie să fie vie, pentru ca aceste broaşte să supravieţuiască. Un aliment de bază este greierele, dar vor consuma şi viermi mici, ori viermi de ceară, deşi aceştia din urmă trebuie oferiţi doar din când în când, pentru că au o cantitate mare de grăsime, potrivit animaldiversity.org. Toate insectele trebuie să fie cumpărate sau crescute în captivitate. E de ajuns să fie hrănite de câteva ori pe săptămână.

Nu este indicată atingerea acestora decât atunci când este strict necesar. Prin atingere se pot combina anumite săruri şi uleiuri de pe mâinile noastre cu toxinele slabe produse de pielea broaştelor. Este indicat să purtăm mănuşi pentru siguranţă. Aceste broaşte au un grad slab de toxicitate.

Broasca orientală (chinezească) cu burta de foc poate fi îngrijită uşor dacă stă într-un mediu adecvat şi pot trăi mult, unele au ajuns la 15 ani în captivitate. Cu cât mediul lor este mai natural, cu atât comportamentul lor va fi mai natural. 


Articole înrudite