19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bull Terrier - companion apreciat pentru curaj, inteligenţă şi dragostea faţă de copii
Bull Terrier - companion apreciat pentru curaj, inteligenţă şi dragostea faţă de copii

Originar din Marea Britanie, acest câine a rezultat din încrucişarea terrier-ului cu vechiul bulldog englez (un câine care era mult mai mare decât actualul Bull Terrier) la începutul secolului al XIX-lea. Era agil şi folosit pentru momirea taurilor, în lupte canine şi pentru înlăturarea dăunătorilor din gospodării. Era preţuit pentru curaj, agilitate şi viteză.
Primul Club Staffordshire Bull Terrier a fost format în Anglia în 1835 şi un standard de rasă a fost scris la scurt timp după aceea. În 1860, un crescător a creat un Bull Terrier alb imaculat, care şi-a câştigat rapid popularitatea. Datorită blănii sale albe şi a curajului său, câinele este cunoscut şi în prezent ca şi White Cavalier (Cavalerul Alb).
Primul Bull Terrier a fost prezentat în 1917, iar numele său a fost Gladiator. Datorită problemelor multiple de sănătate cu care s-a confruntat, Ted Lyon, printre alţii, a diversificat culoarea folosind rasa Staffordshire Bull Terrier în secolul al XX-lea. În 1936, s-a hotărât ca Bull Terrier-ul alb şi cel colorat să fie consideraţi varietăţi distincte ale aceleaşi rase. Bull Terrier-ul poate fi de aproape orice culoare sau combinaţii de culori, cu excepţia albului. Dacă culoarea albă este prezentă, ea nu trebuie să fie dominantă. Bull Terrier-ul este recunoscut de către American Kennel Club, fiind încadrat în grupa terrier-ilor. Club Staffordshire Bull Terrier din America a fost fondată în anul 1974.
Bull Terrier este o rasă de câini de talie medie, cu botul lung şi corp musculos. Blana este scurtă şi aplatizată pe forma corpului, de culoare albă sau alte culori. Definitoriu pentru Bull Terrier este capul său, care privit din faţă are "formă de ou", în partea de sus a craniului fiind aproape plat. Nasul este negru şi îndoit în jos la vârful, cu nări bine dezvoltate, potrivit site-ului dogtime.com. Ochii de formă triunghiulară (unicul câine care are această formă a ochilor) sunt mici şi de culoare închisă. Urechile sunt mici şi dispuse aproape una de cealaltă. Coada este purtată orizontal. În general, este de culoare albă. Câinele are un mers voios fiind cunoscut şi sub numele de "Gladiatorul rasei canine".
Blana Bull Terrier-ului este scurtă şi netedă, putând avea culori diferite: alb, roşcat, cafeniu sau dungat pe fond cenuşiu. Singurele culori care nu sunt agreate la acest câine sunt albastru, verde şi roşu-închis.
Înălţimea la greabăn este între 40 şi 50 cm, iar greutatea între 25 şi 33 kg. Există, de asemenea, o versiune în miniatură a acestei rase.
Bull Terrier este o rasă de câine de familie. Educat corespunzător devine un câine prietenos deşi este cunoscut pentru latura dominantă ce necesită control ferm din partea proprietarului. Este un luptător tenace şi deseori poate deveni agresiv faţă de alte animale. El poate fi, atât, independent, cât, şi încăpăţânat şi, din aceste motive, nu este considerat potrivit pentru un proprietar neexperimentat în domeniu. Deşi încăpăţânat, este deosebit de bun cu oamenii. Socializarea timpurie va asigura o înţelegere bună a câinelui cu alţi câini sau cu alte animale. Personalitatea lor este descrisă având o atitudine iubitoare şi spre joacă, fiind un câine iubitor de copii (de preferinţă mai mari, care ştiu să se joace cu un câine) şi un membru perfect pentru o familie.
Puii mănâncă o mulţime de produse alimentare. De la naştere până la vârsta de şase luni, trebuie să mănânce de două ori până la de patru ori mai mult ca un câine adult pentru a susţine creşterea. În general, consumă produse din carne de pui, îmbogăţită cu vitamine, minerale şi grăsimi esenţiale pentru creştere. Mâncare etichetată "pentru toate etapele de viaţă" este indicată.
În ceea ce priveşte sănătatea, mulţi câini din această rasă au tendinţa de a dezvolta alergii cutanate. Înţepăturile de insecte, cum ar fi cele de purice şi, uneori, ţânţari pot produce o reacţie alergică generalizată cu manifestări de urticarie, erupţii cutanate şi prurit. Această problemă poate fi oprită prin protejarea câinelui pentru a nu intra în contact cu aceste insecte, ceea ce este mai dificil de realizat.
Bull Terrier-ul alb necesită o atenţie deosebită când este expus la razele soarelui, fiind predispus arsurilor solare. Se mai poate confrunta cu afecţiuni, precum entropionul — o afecţiune a pleoapelor, mastocitoamele — procese tumorale maligne, care pot afecta pielea sau organele interne ale câinelui. Sindromul cozii rotitoare este o tulburare de comportament în care câinele îţi roteşte coada în mod continuu sau şi-o aleargă. Surditatea trebuie verificată la naşterea căţeilor, ea apare la 20% din specimene alb pur şi la 1,3% din altele, potrivit site-ului animalutze.com.
Un studiu din Marea Britanie relevă că durata de viaţă a câinilor din această rasă este în medie de la 9 la 10 ani, dar se înregistrează un număr mare de câini care trăiesc între 10-15 ani.


Articole înrudite