19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinii îşi pot da seama când cineva este nepoliticos
Câinii îşi pot da seama când cineva este nepoliticos

Câinii au capacitatea de a distinge comportamentul negativ al oamenilor şi sunt mai puţin înclinaţi să accepte recompense de la persoanele răuvoitoare, informează MSN.
Pentru acest studiu, care a fost publicat în jurnalul ''Neuroscience & Biobehavioral Reviews'', oamenii de ştiinţă au testat reacţiile unui câine care şi-a urmărit proprietara încercând să deschidă un recipient, asistată de alte două persoane. Pe parcursul a trei încercări, una dintre cele două fie a ajutat-o pe stăpâna animalului să deschidă recipientul, fie a răspuns în mod neutru sau a refuzat să participe. Cea de-a doua persoană a avut o atitudine pasivă la toate cele trei încercări.
La finalul fiecărui test ambele persoane prezente i-au oferit câinelui o recompensă, în acelaşi timp.
Când prima persoană şi-a oferit ajutorul sau când a răspuns în mod neutru câinele s-a arătat dornic să accepte o recompensă de la oricare dintre cele două persoane. Însă, în timpul încercării în care cea de-a doua persoană a refuzat să o ajute pe stăpâna câinelui, acesta din urmă a ales recompensa de la persoana pasivă.
Câinii au capacitatea de a detecta negativitatea oamenilor într-un mod similar cu cel manifestat de bebeluşi, a declarat pentru New Scientist James Anderson, specialist în psihologie comparativă, care a colaborat la acest studiu realizat la Universitatea Kyoto. ''Dacă cineva se comportă într-un mod antisocial, probabil că ei au o reacţie emoţională la acest lucru'', a spus acesta.
Copiii mici au demonstrat că încep să facă astfel de asocieri în jurul vârstei de 1 an.


Articole înrudite