14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinii salvatori din România caută victimele cutremurului din Albania
Câinii salvatori din România caută victimele cutremurului din Albania

Challapa şi Billy, câini utilitari special instruiţi, participă în aceste zile la misiunea de căutare şi salvare a victimelor cutremurului din Albania, potrivit unui comunicat al Clubul Câinilor Utilitari (CCU), o organizaţie non-profit ce are ca scop formarea de echipe om-câine pentru activităţi de căutare şi salvare în mediu urban şi natural, pentru a localiza persoane dispărute sau supravieţuitori prinşi sub dărâmături în urma unor evenimente precum cutremure sau alunecări de teren.
Câinii participă la misiune alături de stăpânii lor, Vlad Popescu şi Romică Chinţoi, ambii voluntari la CCU din Bucureşti. Aceştia au decolat marţi seară (n.r. - 26 noiembrie 2019) cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana.
Echipele române intervin de miercuri dimineaţă (n.r. - 27 noiembrie 2019), în sprijinul autorităţilor din Albania, în urma cutremurului în care peste 40 de persoane au decedat. Echipele de intervenţie au reuşit alături de câinii special antrenaţi să recupereze de sub dărâmături mai multe persoane decedate, printre care şi un cuplu, pe care salvatorii i-au găsit îmbrăţişaţi.
„Este o misiune grea pentru noi, fiind practic prima intervenţie reală a clubului în caz de cutremur. De asemenea, au fost numeroase replici care ne-au pus în dificultate, deoarece sunt mult cladiri grav avariate şi care riscă să se prabuşească în orice moment. Sperăm să se încheie curând căutările şi să ne întoarcem acasă cu bine, atât noi, cât şi căţeii”, a declarat de la faţa locului Vlad Popescu, fondator al CCU.
„Un câine salvator are eficienţă sporită în detecţia persoanelor surprinse în astfel de situaţii. Acesta se deplasează rapid prin dărâmături şi poate pătrunde în zone periculoase şi spaţii înguste, fiind astfel esenţiali în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1.000 de ore de antrenament şi simulari de cutremur în diferite condiţii meteo şi în zone greu accesibile pentru oameni”, a declarat Romica Chintoi, voluntar la CCU.
Cele două echipele om-câine ale CCU prezente în Albania sunt atestate în cadrul programelor organizate de Ministerul Afacerilor Interne la Centrul Chinologic „Aurel Greblea“ - Sibiu, iar intervenţia din Albania are loc în cadrul protocolului semnat de CCU cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
În cadru ONG-ului sunt 10 câini atestaţi dintre care: 4 cu dublă atestare pentru căutare în mediu urban (dărâmătură, cutremur) şi natural (pădure, câmpie), 4 cu atestat pentru căutarea în mediu natural şi 2 pentru căutarea în mediu urban. Pe lângă aceştia, alţi 10 câini sunt în curs de pregătire şi atestare.


Articole înrudite