Loyal, o firmă americană de biotehnologie se pregăteşte să lanseze pe piaţă un medicament numit LOY-002, pastilă zilnică cu aromă de carne de vită, care le-ar putea oferi câinilor cel puţin un an în plus de viaţă sănătoasă.
Firma cu sediul în San Francisco a strâns fonduri de 125 de milioane de dolari de la companii care au şovăit până acum să investească în proiecte de longevitate umană din cauza perioadelor mari de testare complexe care sunt obligatorii conform legii.
Celine Halioua, fondatorul şi directorul executiv al Loyal – care face parte din holdingul Cellular Longevity, o firmă de biotehnologie specializată pe ştiinţa longevităţii – crede că cercetările lor care vor duce la apariţia pastilei LOY-002 aduc beneficii şi geriatriei umane.
„A afla cum se previne declinul organismului canin legat de vârstă este o modelare ştiinţifică foarte puternică pentru a face acelaşi lucru cu oamenii, deoarece câinii suferă de boli geriatrice similare şi sunt relevanţi în moduri în care şoarecii de laborator nu reuşesc”, a spus ea.
Pilula LOY-002 urmăreşte să atenueze şi să inverseze modificările metabolice asociate cu îmbătrânirea, printre care reducerea tulburărilor de pancreas endocrin, respectiv producerii şi utilizării insulinei.
„Nu facem câini nemuritori”, a spus Celine Halioua. „Modul în care medicamentul prelungeşte durata de viaţă, este prin îmbunătăţirea sănătăţii şi, astfel, prin micşorarea ratei de îmbătrânire.”
Un alt grup de studii din S.U.A. a iniţiat folosirea unei substanţe numite rapamicină care a dovedit ca are influenţă in terapia geriatric canină şi posibil umană.
Rapamicina, un medicament ieftin, uşor de produs şi deja folosit în mod obişnuit ca imunosupresor pentru oameni după operaţiunile de transplant de organe, s-a dovedit în mod repetat că creşte durata de viaţă şi întârzie – sau chiar inversează – multe tulburări legate de vârstă la şoareci.
Deşi medicamentul nu a fost aprobat pentru utilizare pe termen lung la om, mulţi gerontologi îl văd totuşi ca cea mai bună speranţă pe care o avem pentru încetinirea farmacologică a procesului de îmbătrânire.
„Studiul nostru este cu ani înaintea a ceea ce s-a făcut pe oameni sau care poate fi făcut pe oameni”, a spus Daniel Promislow, biogerontolog la Universitatea din Washington şi co-director al proiectului. „Ceea ce facem este echivalentul unui studiu de 40 de ani pe oameni, care testează capacitatea unui medicament pentru creşterea duratei de viaţă sănătoasă.”
Când proiectul va putea raporta concluzii, adică peste patru sau cinci ani, dr. Promislow speră să poată demonstra că rapamicina are capacitatea de a oferi câinilor cel puţin trei ani în plus de viaţă sănătoasă. Profesorul Tom Rando, director al Centrului de Cercetare pentru Celule Stem al Universităţii din California şi unul dintre cele mai respectate nume din comunitatea geroştiinţei, a spus că cercetarea este „fascinantă”.
„Lucrarea este încă o piesă din puzzle care sperăm că în cele din urmă ne va oferi o imagine completă şi pentru longevitatea umană”, a spus el.