19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peştele paradis - alegerea preferată printre acvarişti
Peştele paradis - alegerea preferată printre acvarişti
Peştele paradis (Macropodus opercularis) a impresionat prin coloristica diversă de când a fost descoperită în apele dulci tropicale. Frumuseţea şi natura extrem de rezistentă au făcut ca acesta să fie o alegere preferată printre acvariştii, de zeci de ani.
Originar din sud-estul Asiei (China — râul Yangtze, Taiwan, nordul Vietnamului, centrul şi nord-estul Laosului), peştele paradis face parte din familia Osphronemidae, ordinul Perciformes, genul Macropodus. Specia a fost aclimatizată de un număr mare de ţări, precum Coreea de Sud, Japonia, Malayezia, Singapore, India şi SUA, în principal ca urmare a introducerii acesteia în comerţului cu peşti ornamentali. A fost prima specie de peşti tropicali importată în Europa, în urmă cu aproape 150 de ani, cunoscută sub numele de "peştele chinez de luptă" sau "peştele albastru paradis".
Această specie poate supravieţui în variate tipuri de habitate şi condiţii de mediu (habitate de câmpie, iazuri naturale, canale de irigare, câmpuri de orez şi rezervoare artificiale).
Peştele paradis are o mărime medie a cărui lungime poate ajunge până la aproximativ 10 cm. Are corpul subţire, dreptunghiular şi este caracterizat prin înotătoarele lungi, cele pelviene tind să crească la peştii adulţi până la aproximativ 4 cm în lungime. Coada este în formă de V, dar vârfurile sunt rotunjite. La peştii de sex masculin înotătoarele sunt cu mult mai mari şi mai întinse decât la femelă, mai ales coada care este bifurcată şi are aspectul unor raze, potrivit www.petguide.com.
Peşte paradis sălbatic are de obicei marcaje, atât roşii, cât şi albastre. Mai nou, au fost create tulpini ornamentale crescute selectiv, obţinându-se inclusiv în culorile roşu, albastru şi chiar albino. Exemplare sălbatice sunt mai puţin frecvente în acvariul celor pasionaţi de peşti. Coloritul corpului este foarte schimbător, astfel, când sunt agitaţi, pe un fond albastru-verde strălucitor prezintă dungi transversale roşii. Coloritul acestui peşte depinde foarte mult şi de temperatura apei şi de cantitatea de lumină. În general, pe fondul de culoare prezintă dungi verticale, însoţite de irizaţii multicolore.
Poate fi menţinut într-un acvariu complet decorat, deşi mulţi crescători preferă să nu utilizeze un substrat pentru a fi mai uşor de întreţinut. Această specie poate fi menţinută într-un acvariu neîncălzit. Rădăcini şi ramuri pot fi utilizate şi plasate, astfel încât să formeze câteva locuri umbrite. Este un peşte inteligent şi curios. Dacă acvariul este reorganizat sau este introdus un nou element va inspecta în detaliu tot.
Adăugarea de gunoi de frunze uscate accentuează şi mai mult senzaţia naturală, oferă o acoperire suplimentară şi favorizează dezvoltarea de colonii microbiene care pot devenii o sursă valoroasă de alimente. Este o specie care dispune de organul-labirint ce îi permite să respire, atât aerul din apă, cât şi aerul atmosferic, când iese la suprafaţa apei. Astfel, este important ca acvariul să dispună de o suprafaţă suficientă pentru ca acesta să poată respira în ambele moduri.
Aceşti peşti sunt extrem de teritoriali unul faţă de de altul. Din acest motiv, este recomandabil să se păstreze doar un singur mascul cu un grup de femele într-un acvariu de cel puţin 150-200 de litri. Pentru a tolera şi alte specii este necesar un acvariu mai mare. De asemenea, trebuie ştiut faptul că peştii paradis mănâncă peştii mai mici de 3 cm.
Sunt peşti omnivori şi acceptă cu uşurinţă hrana sub formă de fulgi şi pelete. Cu toate acestea, este important să se completeze dieta cu alimente vii, precum larve de ţânţari, lipitori, viermi etc. E o specie care mănâncă foarte mult. Fiind un peşte activ se recomandă hrana bogată în proteine, potrivit www.animalutul.ro. Aceştia pot rămâne fără hrană, dacă în acvariu se află şi alţi peşti, pentru că obişnuiesc să studieze hrana înainte de o mânca.
Peştele paradis trăieşte în general 5-6 ani în captivitate, dar dacă este hrănit şi îngrijit corespunzător poate ajunge la vârsta de opt ani. 

Articole înrudite