18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peştii, forţaţi să migreze în ape necunoscute din cauza schimbărilor climaterice
Peştii, forţaţi să migreze în ape necunoscute din cauza schimbărilor climaterice
Peştii observaţi înotând în afara habitatului lor obişnuit ar putea fi un semn că speciile marine îşi mută teritoriul ca răspuns la schimbările climaterice, se arată într-un studiu efectuat în Australia.
Cercetarea, condusă de Hannah Fogarty de la Marine and Antarctic Studies (IMAS) din cadrul Universităţii din Tasmania (UTAS) subliniază că rapoartele iniţiale privind prezenţa unor specii de peşti în alte zone decât cele obişnuite sunt deseori un semn de schimbare iminentă a habitatului peştilor, informează Xinhua.
Fogarty a compilat o listă cu astfel de cazuri semnalate la nivel mondial pe care a comparat-o cu date pe termen lung legate de încălzirea apei mărilor şi oceanelor şi a descoperit o legătură între primele stadii ale modificării teritoriului unor specii şi schimbările climaterice. "Schimbările climaterice conduc la modificări la nivel global în ceea ce priveşte modelul distribuţiei speciilor, iar restructurarea biodiversităţii este deja în curs", susţine Fogarty într-un comunicat al UTAS.
În Australia, un exemplar de peşte-înger coajă de lămâie (Centropyge flavissima) a fost găsit în apropiere de insula Lord Howe "la peste 1.000 de kilometri sud de habitatul său obişnuit din reciful de corali", subliniază cercetătoarea. "Peştii tropicali şi subtropicali precum acesta sunt din ce în ce mai des observaţi în ape temperate, specii precum wrasse, peştele-papagal, cambula şi ţipari sunt bine reprezentaţi în rapoartele globale legate de observaţii neobişnuite", a completat Fogarty.
"Noile specii marine care ajung într-o zonă pot deveni dăunătoare, modificând ecosistemul local, sau reprezintă provocări sau oportunităţi pentru pescuit sau recreere", se mai notează în comunicat. "De aceea, este important să se detecteze semnele timpurii că peştii s-ar putea muta într-o nouă zonă, ceea ce permite evaluarea riscurilor şi implementarea de strategii de gestionare proactivă", mai susţine experta.
Studiul a fost publicat în jurnalul "Global Change Biology". 

Articole înrudite